“We willen onze klimgrepen gaan aanbieden via het “Product as a Service” businessmodel: na gebruik komen ze terug en wij maken ze weer klaar voor de volgende gebruiker. Aan het eind van hun life-cycle hoeven ze de verbrandingsoven niet in, we kunnen ze terugbrengen naar grondstoffen voor het maken van nieuwe klimgrepen.”
Tim Mullens is topsporter geweest, hij wil met zijn compagnon Geert Voncken de groeiende markt van klimhallen bedienen met ‘circulaire’ klimgrepen. Voor Geert een logische stap als eigenaar van een klimhal, voor Tim niet: “Ik had oorspronkelijk eigenlijk hoogtevrees, haha, maar dankzij het klimmen ben ik daar nu vanaf.”
Circulaire klimgrepen?
“Inderdaad. Klimgrepen worden wereldwijd op dezelfde manier geproduceerd, van polyester of polyurethaan. Als deze grepen na jaren versleten zijn kunnen ze niet worden hergebruikt, ze worden dan simpelweg afval. Het is een vrij nieuwe sport, ook Olympisch, er worden veel nieuwe klimhallen bijgebouwd. Vanuit onze visie om aan te slag te gaan met materialen en duurzaamheid voor onze circulaire klimgrepen, was het logisch om de samenwerking met de Brightlands Chemelot Campus te zoeken.”
“Twee jaar geleden zijn we met Brightlands en zeven andere partners begonnen aan een technisch haalbaarheidsonderzoek. Toen bleek dat het haalbaar was, zijn we marktonderzoek gaan doen. In januari 2020 hebben we vanuit SportInnovator een subsidie toegekend gekregen, voor twee jaar onderzoek. Brightlands speelt daarbij een belangrijke rol in de vorm van kennis, infrastructuur en netwerk.”
Hoe gaat de samenwerking met Brightlands Chemelot Campus in praktijk?
“We hebben Menno Smeelen bij Brightlands als contactpersoon, hij is de New Business Development Manager. We hebben wekelijks overlegmomenten met het gehele consortium, om de voortgang te bespreken van onderwerpen als materiaal en retourlogistiek. Brightlands is bij sommige onderzoeksvragen in de lead. Het netwerk van de campus is belangrijk, er zitten verschillende bedrijven die bijvoorbeeld met verpakkingen bezig zijn. Maar ook de samenwerking met bijvoorbeeld CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) en Zuyd Hogeschool zijn essentieel voor het project. Daarnaast maken we ook gebruik maken van de campus zelf, we zitten er bijna wekelijks. Dan zitten we in het epicentrum van materialen en duurzaamheid.”
“We hebben in het begin verschillende mensen van Brightlands uitgenodigd in de klimhal van Geert en gevraagd of de klimgrepen beter konden worden en ook duurzamer, bijvoorbeeld recyclebaar. We weten nu dat er meerdere wegen naar Rome zijn, we hebben al verschillende prototypes gemaakt. We verbeteren de klimgreep continu aan de hand van feedback, dat blijven we doen. De klimgrepen moeten bijvoorbeeld ook betaalbaar blijven.”
Hoe ver ben je nu?
“Het Nederlandse team is al in de klimhal geweest voor tests. Ze vertelden ons welke grepen het beste waren en hebben een keuze qua grondstof en oppervlaktestructuur gemaakt. Nu moeten we het nog produceren, in die fase zitten we nu. Eind van dit jaar willen we het eindproduct aan de muur hebben zitten, zodat mensen ze uit kunnen proberen.”
“Ik heb zelf ook aan topsport gedaan, ik heb handbal gespeeld in het Nederlandse team en in Duitsland. Qua opleiding heb ik een zorgachtergrond (revalidatie) en ik ben na mijn sportleven nog “sport & innovatie” gaan studeren en als ondernemer gestart. Wij zitten ook in het ‘100% Limburg Bike’ project, ik doe alleen maar leuke dingen. Je hoort mij niet klagen.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Brightlands Chemelot Campus