Adjiedj Bakas – Duurzaamheid

“Het wordt steeds makkelijker om zelf iets aan het milieu te doen. Hybride auto’s, een windmolen op je dak of Led-lampen. Maar het is nu nog vooral iets negatiefs. Allemaal dingen die we niet meer mogen. Op deze manier is het voor mensen niet leuk om iets voor het milieu te doen.”

“Daarom moeten we het leuk maken. Bijvoorbeeld door ons te concentreren op onafhankelijkheid van enge dictaturen. Minder olie gebruiken, betekent dat we niet meer hoeven te luisteren naar enge dictators als Poetin of Chavez.”

Rob van Tilburg – Hoofd afdeling Duurzaam Ondernemen, DHV

“Waren het eerder vooral de beursgenoteerde bedrijven die zich bewuster opstelden, nu breidt dat uit. Ook het MKB en bedrijven in privéhanden verduurzamen. Ze moeten wel. Steeds meer bedrijven maken van duurzaamheid een commercieel onderwerp. Zij stellen eisen aan hun leveranciers over de duurzaamheid van hun productieketen. Niet meer alleen de prijs of de kwaliteit van de producten, maar ook aan andere aspecten, bijvoorbeeld kinderarbeid.”

“Maar het gaat verder. Bedrijven gaan ook kijken hoe ze hun kerncompetenties aan kunnen wenden om iets goeds voor de maatschappij te kunnen doen. ‘Corporate social opportunities’ in plaats van ‘responsibility’.”

“Bouwbedrijven gaan bijvoorbeeld gebouwen neerzetten met een luchtzuiverende airco. Er gaat dan schonere lucht het gebouw uit, dan erin ging.”

Het product – de Led-lamp

Bill Clinton was zo enthousiast dat hij Led-verlichting voor thuisgebruik in zijn Klimaatinitiatief opnam. Bedrijven en overheden kunnen bijvoorbeeld Led-lampen van het Nederlandse bedrijf Lemnis Lighting (opgericht door Philips-nazaten) dankzij Clinton met korting kopen, maar ook particulieren kunnen een Led-lamp voor thuis aanschaffen.

Toegegeven, de lamp is ongeveer drie keer zo duur als een gemiddelde spaarlamp, maar met de energie die je bespaart, is dat binnen drie jaar terug te verdienen.

Het licht dat de Leds afgeven, is warmer dan dat van een spaarlamp en daardoor beter voor in huis.