We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Dat betekent wel dat een nieuwe mindset nodig is waarbij we wat beter nadenken over alles wat we doen. Met veel zaken kan duurzamer omgegaan worden, ook door bedrijven. Dat geldt ook voor het gebruik van de printer op kantoor. Wat kun je zelf doen om duurzamer met printen om te gaan?

Zuiniger omgaan met inkt(cartridges)

Er zijn verschillende manieren om zuiniger om te gaan met inkt en inktcartridges. Stel bijvoorbeeld de afdrukkwaliteit naar beneden bij als een document alleen voor eigen gebruik is. Voor het finale afdrukcommando kun je bij de printerinstellingen de afdrukkwaliteit op ‘concept’ zetten om (bijvoorbeeld) je kostbare HP printer inkt te besparen. Ook kun je zuinigere lettertypes gebruiken. Lettertypes zonder schreef verbruiken minder inkt. Ook zijn er de speciale eco-lettertypes Ryman Eco en Ecofont die van binnen (deels) hol zijn en daardoor minder inkt verbruiken. Koop als je nieuwe cartridges koopt XL-versies, dus bijvoorbeeld de HP 62 XL. Daar zit meer inkt in. Zo heb je op de langere termijn minder cartridges nodig en verspil je dus minder plastic.

Dubbelzijdig afdrukken

Is het altijd nodig om iedere pagina van een document op een leeg A4’tje af te drukken? Je kunt een hoop papier besparen door dubbelzijdig af te drukken. In boeken en folders wordt hier ook gebruik van gemaakt, dus het is helemaal geen groot offer om van de lezer te verwachten dat deze de bladzijde omslaat en op de achterkant kijkt om verder te lezen. Veel moderne printers kunnen automatisch dubbelzijdig afdrukken als je hiertoe het commando geeft. Dit moet je dan wel zelf aanvinken voordat je het finale printcommando geeft.

Minder printen

De meest duurzame oplossing om helemaal niet te printen, want dan verbruik je ook geen inkt of papier. Maar voor veel bedrijven is dat geen werkbare optie. Wel kun je kijken naar wat er nu per se afgedrukt moet worden, zodat je minder gaat printen. Volstaat een elektronische versie van een document of afbeelding? Kies dan daarvoor en maak er geen afdruk van. Dit is vaker mogelijk dan je wellicht denkt, het vergt alleen een iets andere manier van werken.

Alle kleine beetjes helpen. Het gaat in deze misschien nog wel meer om de instelling dan de omvang van de winst die het oplevert. Als je jezelf en je personeel kunt dwingen om hier bewuste mee om te gaan, dan lukt het vaak ook om in het algemeen duurzamer te handelen.