Bedrijven en organisaties zien steeds meer het belang in van duurzaam ondernemen. Het is niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid, het is ook nog eens goed voor hun portemonnee. Om deze en andere redenen gaan zeven Wageningse bedrijven en organisaties vanaf december een jaar lang onder deskundige begeleiding werken aan concrete milieuverbeteringen.
Het kan gaan om heel eenvoudige dingen, zoals investeren in energiezuinige computers, papier besparen of het licht uitdoen als je er niet bent. Ook meer compliceerde vraagstukken komen aan bod, zoals vergunningverlening, duurzaam inkopen, afvalstromen, reclycling en invoering of verbetering van het milieumanagement. Bewustwording op de werkvloer is bij dit alles heel belangrijk. Want al worden zulke aardige milieuverbeteringen bedacht, de mensen moeten het wél doen en er enthousiast voor raken.
Van elkaar leren
Bijzonder aan het programma is dat de bedrijven en organisaties bij elkaar in de keuken kijken. Door uitwisseling van informatie en ervaringen leren ze van elkaar. De deelnemers ontmoeten elkaar maandelijks tijdens een workshop, waarin zij diverse milieuthema’s behandelen. Tevens bezoeken ze elkaars ondernemingen of organisaties.
Elke deelnemer krijgt individuele deskundige begeleiding om de belangrijkste milieuaspecten van de bedrijfsvoering kritisch door te lichten. Gezamenlijk wordt een plan opgesteld met milieumaatregelen die een bedrijf voornemens is te nemen. Bedrijven die het EcoprofitÃ?? Basisprogramma met succes doorlopen, ontvangen het internationale Ecoprofit Certificaat.
De deelnemende bedrijven zijn Compotex, Facilitair Bedrijf van Wageningen UR, Grafisch Atelier Wageningen, Idealis, Keygene, Seminis en De Woningstichting.
Groene gemeente
Gemeente Wageningen vindt Ecoprofit belangrijk. Hiermee kan zij samen met het bedrijfsleven verder invulling geven aan duurzaam ondernemen. De gemeente ondersteunt het programma dan ook op verschillende manieren. Zo bekijken gemeentelijke medewerkers en een externe consultant met welke (milieu)wet- en regelgeving de bedrijven en organisaties te maken hebben en wat dit in de praktijk zoal betekent. Voor de gemeente heeft het programma het voordeel dat zij beter zicht krijgt op hoe zij voor álle Wageningse bedrijven duurzaam ondernemen en innoveren kan stimuleren.
De gemeente Wageningen heeft eerder in 2004-2005 een EcoprofitÃ?? Basisprogramma mogelijk gemaakt. De gemeente en de twaalf deelnemende bedrijven waren enthousiast. Deze tweede ronde is een vervolg op dit succes.
Overigens is Ecoprofit meer dan een Wageningse aangelegenheid. In Duitsland is het een beproefd concept, Spanje en China tonen interesse, en mogelijk komt er een Euregio-project. Tijdens de start van Ecoprofit II zullen provincie Gelderland, en vertegenwoordiging uit Duitsland en mogelijk ook uit Spanje aanwezig zijn.