Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen klinkt misschien logisch, maar toch is het voor sommige bedrijven lastig. Om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, moet je namelijk met een aantal zaken rekening houden en wellicht wat veranderingen doorvoeren in je HR-beleid. Daarom geven we een aantal tips om je op weg te helpen!

Tip 1: Laat medewerkers een training volgen

Wil je maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan is het zaak om je medewerkers de kans te bieden om een cursus of training te volgen. Door middel van een training kunnen zij hun talenten en vaardigheden namelijk verder ontwikkelen en worden zij breder inzetbaar en dus duurzamer. Denk dan bijvoorbeeld aan een training leidinggeven of een feedback training georganiseerd door timemanagement expert Björn Deusing.

Tip 2: Stimuleer een gezonde levensstijl

Naast het ontwikkelen van vaardigheden, is het ook belangrijk om een gezonde levensstijl te stimuleren bij je medewerkers. Biedt bijvoorbeeld een gezonde lunch aan op kantoor, geef je medewerkers een beloning wanneer zij op de fiets naar werk komen, of geef korting op de sportschool.

Tip 3: Creëer een betere werk- en privébalans

Een maatschappelijk verantwoorde onderneming geeft medewerkers de mogelijkheid om werk en privé met elkaar te combineren. Laat je medewerkers bijvoorbeeld meer flexwerken of parttime werken, of biedt in-house kinderopvang aan.

Tip 4: Zorg voor meer groen

Wellicht heb je deze tip al vaker gehoord, maar meer groen op de werkvloer zorgt voor een gezonde werkomgeving. Haal daarom meer bloemen en planten in huis en fleur het kantoor op! Het staat gezellig en zorgt ook nog een voor een schonere lucht.

Tip 5: Betrek je medewerkers bij veranderingen

Wil je veranderingen gaan doorvoeren? Dan is het belangrijk dat je je medewerkers bij deze veranderingen betrekt, omdat deze waarschijnlijk ook op hen van invloed zullen zijn. Wie weet komen je medewerkers nog wel met andere ideeën waar jij nog niet aan had gedacht. Zo bouw je een breed draagvlak op voor de verandering die je door wilt voeren in de organisatie.

Tip 6: Laat de jongere de oudere coachen

Grote kans dat je zowel oude als jonge medewerkers in dienst hebt. Ben jij nog van de oude stempel en laat je vaak de oudere medewerker de jongere coachen? Doe dit dan een volgende keer eens andersom, want ook de oudere medewerker kan veel leren van de jongere! Denk dan bijvoorbeeld aan veel digitale vaardigheden, zoals social media en het gebruik van een computer.

Tip 7: Zorg voor meer diversiteit en arbeidsparticipatie

Wanneer je een nieuwe vacature plaatst, is het belangrijk om na te denken over hoe je mensen die wat verder van de arbeidsmarkt af staan kunt bereiken. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor een uitzendbureau in te huren die zich richt op diversiteit en arbeidsparticipatie.