Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderdeel van ons leven. Daarom is duurzaamheid ook niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. Waar vroeger bijna niemand in de cloud werkte is dat nu wel anders. Bijna de helft van alle bedrijven werkt al helemaal of gedeeltelijk in de cloud. Wat veel mensen niet weten: een overstap naar de cloud vermindert tevens het energieverbruik met 87%! Een interview met Michel Rijkaart, oprichter van De Circulaire Werkplek.
Steeds meer ondernemingen zien de noodzaak van duurzaamheid en willen allemaal hun steentje bijdragen. De uitdaging is dat veel organisaties de noodzaak van duurzaamheid wel snappen maar helaas niet weten waar ze moeten beginnen en wat ze zelf kunnen doen.
Hoe kun je als bedrijf wel het verschil maken?
Je kunt je als organisatie natuurlijk niet meten aan een milieuorganisatie als Greenpeace, maar elk bedrijf en elk persoon kan en zou een bijdrage moeten leveren. Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld:
- Energiebesparing
- Hergebruik & recycling van hardware. Met al snel 50% kostenbesparing zonder verlies aan functionaliteit en kwaliteit
- Een slim inkoopbeleid. Levensduurverlenging van hardware scheelt al snel 20% op de aanschafkosten
- Circulariteit
Duurzaamheid begint voor veel mensen bij je eigen werkplek en manier van werken. Zo kan het werken in de cloud enorm veel energie besparen en daarmee dus ook geld. Dit is een win-win situatie voor je portemonnee en voor de planeet!
Een andere manier is om gebruik te maken van refurbished hardware zoals laptops, desktops en telefoons. Refurbished devices zijn apparaten die al eerder ‘gebruikt’ zijn en die dankzij een opknapbeurt door experts weer als nieuw zijn. Kostbare grondstoffen worden dus hergebruikt. Deze grondstoffen zouden anders uit de natuur gehaald moeten worden en die voorraad is helaas niet oneindig.
Waarom heeft circulair inkopen een sterk positief effect op de planeet?
Circulariteit scheelt enorm veel grondstoffen en zorgt voor vele malen minder CO2 uitstoot. Per dag worden er gemiddeld 5 vrachtwagens met hardware weggegooid in Nederland! Dit kan en moet natuurlijk anders zegt Rijkaart. Gelukkig beginnen we met elkaar steeds meer in te zien dat er ook andere oplossingen zijn.
Het langer gebruik maken van hardware zorgt voor lagere kosten en verminderd de negatieve effecten op het milieu. Een circulaire werkplek zorgt onder andere voor:
- Minder broeikasgasemissies en milieudruk in de ICT keten (in 2040 zorgt ICT voor 14% van de mondiale broeikasemissie)
- Bestaande hardware behoudt zijn waarde
- Dematerialisatie, minder productie van nieuwe hardware (kost erg veel energie)
- In plaats van elke 3-5 jaar, na 5-7 jaar je hardware vervangen
- Lager energieverbruik en gebruik van duurzame energiebronnen
- Minder restafval en e-waste
De Circulaire Werkplek zet zich hiervoor in. Wie zijn dat?
De Circulaire Werkplek bestaat uit samenwerkende ICT specialisten en is opgericht door mij. Ik heb inmiddels zo’n 20 jaar ervaring in duurzaam ondernemerschap. Onze missie is het terugdringen van de CO2-uitstoot door levensduurverlenging, hergebruik en werken in de cloud. Wil jij meer weten over wie wij zijn of wat wij doen neem dan contact met mij op, of met iemand uit ons team!
“Wie aan deze omslag meewerkt, is onderdeel van een grensoverschrijdende beweging die de aarde leefbaar houdt. De voordelen van een groene koers zijn duidelijk en de urgentie is hoog.”