Welke huidige en toekomstige trends in duurzaamheidsverslaggeving kunnen worden geïdentificeerd? Hoe integreren mainstream beleggers duurzaamheidsissues in hun investeringsproces? Hoe kunnen ondernemingen hun strategische risico’s en kansen veroorzaakt door klimaatverandering in kaart brengen en hoe kunnen zij hun prestaties op het gebied van klimaatverandering integreren in het duurzaamheidsverslag? Deze en andere vragen stonden centraal op het 9e seminar “Duurzaamheidsverslaggeving in Nederland”.
De aanwezigen werden verwelkomd door de dagvoorzitter Joos Grapperhaus, hoofd marketing & sales van SNS Asset Management.
Vervolgens schetste Giuseppe van der Helm, directeur van VBDO, een helder en volledig beeld over de huidige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving en blikte hij kort terug op de ontwikkeling die deze vorm van verslaggeving de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Giuseppe van der Helm eindigde zijn presentatie met een overzicht van de toekomstige trends. Meer focus van duurzaamheidsverslaggeving op beleggers, meer rapportage over duurzaamheid binnen de keten en sterkere nadruk op kansen voor ondernemingen op het gebied van duurzaamheid werden door Giuseppe van der Helm vooral genoemd als belangrijkste trends.
Daarna vertelde de Brit Justin Reynolds, director ISS Governance Services RiskMetrics Group, over de wijze waarop mainstream beleggers duurzaamheidsissues integreren in hun investeringsprocessen. Interessant waren zijn bevindingen dat mainstream beleggers in toenemende mate duurzaamheidsissues zien als indicatoren van bedrijfsrisico’s en dat investeerders zoeken naar kansen om extra waarde te creëren door te investeren in ondernemingen met goede duurzaamheidsprestaties.
Tijdens een intermezzo vertelde Lars Kurznack, consultant duurzaam ondernemen bij DHV, over de wijze waarop ondernemingen strategische risico’s en kansen op het gebied van klimaatveranderingen in kaart kunnen brengen. Na praktijkvoorbeelden gegeven te hebben over hoe klimaatveranderingen nu al ondernemingsprestaties beïnvloedt, introduceerde Lars Kurznack een door DHV ontwikkeld model dat ondernemingen helpt dergelijke strategische risico’s en kansen te identificeren.
Na de pauze nam Teresa Fogelberg, Deputy Chief Executive GRI, het woord en vertelde de aanwezigen hoe ondernemingenprestaties op het gebied van klimaatveranderingen geïntegreerd kunnen worden in duurzaamheidsverslagen. Teresa Fogelberg ging o.a. in op welke GRI-indicatoren ondernemingen in staat stelt te rapporteren over hun inspanningen m.b.t. klimaatverandering.
Het geslaagde seminar werd afgesloten met een debat onder leiding van Rob van Tilburg, Manager DHV Sustainability Consultants. Deelnemers aan het debat waren Roland Waardenburg (Director CSR van Ahold), John de Munnik (Head of Corporate Public Affairs van Akzo Nobel) en William Green (Director Internal Communications van Royal Numico). Centraal in het debat stond de wijze waarop deze ondernemingen omgaan met trends op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving zoals ketenverantwoordelijkheid en klimaatverandering.
Download hier de presentaties: