Hoewel de wereld in hoog tempo digitaliseert, worden veel zaken nog altijd fysiek per post verzonden. Bedankjes, verjaarsdagskaarten, officiële brieven en zakelijke correspondentie bijvoorbeeld. Maar ook steeds meer fysieke producten, want mede door de Coronamaatregelen neemt het aantal online bestellingen de laatste tijd explosief toe. Zowel privé als zakelijk wordt er dus heel wat verzonden, en daar zijn veel enveloppen en verzendverpakkingen voor nodig. Dat werpt de vraag op: hoe duurzaam is dat allemaal? Het antwoord is: dat hangt een beetje af van de gebruikte grondstoffen en productieprocessen. Over het algemeen zijn papier, karton en cellofaan beter voor het milieu dan plastic en andere kunststoffen. Bij het selecteren van enveloppen of verzendverpakkingen is dat dus wel iets om rekening mee te houden.

Wat zijn duurzame grondstoffen?

De productie van papier vergt nogal wat grondstoffen (meestal hout), water en energie. Toch is papier als materiaal duurzamer dan veel andere materialen en zeker een ecovriendelijk alternatief voor plastic. Je kunt de grondstof namelijk hernieuwen (opnieuw aanplanten) en papier verzoorzaakt ook minder broeikasgassen. Zoals bekend slaan bomen de CO2 uit de lucht op, dus als je hout als grondstof verwerkt in bijvoorbeeld karton of papier, blijft die CO2 netjes opgeslagen en komt niet meteen weer in het milieu terecht. Nadeel is wel dat je voor papier productiebossen nodig hebt die natuurlijk veel ruimte innemen. Die kun je dan weer niet voor iets anders gebruiken, zoals bouw- of landbouwgrond. In de praktijk staan deze speciaal aangelegde en goed beheerde productiebossen echter niet op plekken waar bewoning of landbouw zou kunnen plaatsvinden. Papier en karton uit zulke duurzame productiebossen kun je herkennen aan het FSC- of PEFC-keurmerk. Overigens zit in planten zoals bamboe en riet ook veel prima bruikbare cellulose – planten die zeer snel groeien en zichzelf dus in nóg kortere tijd vervangen.

Papier en karton veelvuldig recyclebaar

Behalve het milieuvoordeel bij de productie van papier en karton, zijn deze materialen ook heel goed te recyclen. Na inzameling wordt er dus weer nieuw papier en karton van gemaakt. Dat kan zelfs wel vijf tot zeven keer! Op een gegeven moment worden de houtvezels echter te kort; dan houdt het natuurlijk op en moeten er nieuwe vezels bij.

Tijdens het recyclen worden oud papier en karton ontdaan van nietjes, kleurstoffen, plastic coatings en dergelijke. Zodat er weer een zuivere grondstof ontstaat. Het afval dat er op die manier wordt uitgezeefd, wordt overigens vaak weer hergebruikt voor de cementindustrie. Een soort dubbele recycling dus! Het ‘gezuiverde’ papier en karton wordt uiteindelijk vermengd met water zodat er een nieuwe papierpap ontstaat. Klaar voor de volgende serie duurzame enveloppen of verzendverpakkingen…

Cellofaan spaart het milieu

Een bijzondere verzendverpakking is de cellofaan envelop. Ziet er fraai en soms een beetje kunststofachtig uit, maar wordt gemaakt van 100% cellulose en is dus biologisch afbreekbaar. Een geheel cellofaan envelop kun je dan ook gewoon bij het oud papier gooien.

Golfkarton is verantwoord verpakken

Uit onderzoek blijkt dat golfkarton niet alleen een zeer milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal is, maar door de meeste mensen ook zo wordt ervaren. Geen wonder, want dit karton bestaat voor zo’n 80% uit gerecycled oud papier. En van alle karton wordt zelfs 95% gerecycled. Dat zijn cijfers die de meeste andere verpakkingsmaterialen niet halen. Als je consumenten vraagt wat ze een duurzame verpakking vinden, kiest één op de drie dan ook voor karton. In hun beleving leidt recycling van karton namelijk tot besparing van veel water, brandstof en beperking van luchtvervuiling. Als ondernemer zeker iets om rekening mee te houden.

Overigens zitten er nog meer duurzame kanten aan golfkarton. Zo worden bij het bedrukken van kartonnen dozen vrijwel uitsluitend inkten op waterbasis toegepast. En de gebruikte lijmen zijn gemaakt van zetmeel. Door het lichte gewicht van golfkarton is zelfs het transport minder belastend voor het milieu!

Makkelijk kiezen

Papieren enveloppen en (golf)kartonnen verzendverpakkingen zijn oplossingen die uitstekend passen bij de eisen en maatschappelijke verantwoordelijkheden van deze tijd. Bovendien dragen ze bij aan het behalen van veel MVO-doelstellingen. Het mooiste van alles is dat je ze ook nog eens in alle soorten en maten kunt krijgen. Uiteraard heb je dan bij de grotere aanbieders het breedste assortiment, de meeste keus en vaak de beste prijs – dus de grootste kans dat je er snel zult slagen en het product zult vinden dat precies bij je wensen past. Over het algemeen bestaat zo’n assortiment uit enveloppen in allerlei kleuren en formaten (ook vierkant), en kartonnen verzendverpakkingen van klein tot groot (waaronder Amerikaanse vouwdozen, paraatdozen, verzendkokers, zelfklevende dozen, boek- en CD-verpakkingen, speciale brievenbusdoojes etc.)