Het steeds minder goed horen van geluiden, gesprekken of het verkeer, kan erop wijzen dat er sprake is van gehoorschade. Je bent zeker niet alleen. Steeds meer ondernemers hebben te kampen met gehoorschade. Het gaat daarbij niet alleen om ondernemers die werken met luide machines, maar bijvoorbeeld ook om horeca-ondernemers. Als je last hebt van gehoorschade, is het aan te raden om bij een specialist langs te gaan.

Toegankelijke en duurzame gehoortesten

Wanneer je denkt dat er sprake kan zijn van gehoorschade, is het raadzaam om eens langs te gaan bij een specialist. Zo kan je bijvoorbeeld een gehoortest doen bij Van Boxtel Hoorwinkels. Of je test je gehoor online. Handig, want hierdoor is het niet nodig om je te verplaatsen. Je laat je uitstootmachine op stal en je verliest geen tijd.

Tijdens een gehoortest wordt er eerst gemeten of er sprake is van gehoorverlies en in welke mate. Daarnaast kan je door middel van een gehoortest ontdekken waar het probleem zich bevindt. Dit kan in de gehoorgang zijn, de geleiding van het geluid richting het slakkenhuis, in het slakkenhuis zelf of in de doorgifte naar de hersenen.

De keuze voor een goed hoortoestel

Nadat er door een hoorspecialist is vastgesteld dat er sprake is van gehoorverlies, kan er wellicht een oplossing of een hulpmiddel worden aangeboden. Wanneer de geleiding van het geluid richting het slakkenhuis wordt verstoord, wordt er gesproken van conductief gehoorverlies. Deze vorm van gehoorverlies kan meestal wel verholpen worden, omdat er geen permanente schade is. Als de geleiding van geluid door de gehoorzenuw richting de hersenen of het functioneren van de hersenen zelf is beschadigd, hebben we het over perceptief gehoorverlies. Bij perceptief gehoorverlies kan een hoortoestel vaak een uitkomst bieden.

De audicien staat je bij in je zoektocht naar een geschikt hoortoestel. Hij focust natuurlijk vooral op de functionele eigenschappen, maar het staat je vrij om zelf duurzame keuzes te maken. Bij de klassieke hoortoestellen is de batterij hoe dan ook een heikel punt. Ze maken namelijk steevast gebruik van zink-luchtbatterijen. Hierbij reageert zink met zuurstof, waardoor energie vrijkomt. Ze hebben een hoge energiedichtheid en hierdoor moeten ze niet vaak worden vervangen. Daarnaast zijn ze heel licht en comfortabel om te dragen. Maar duurzaam zijn ze niet. Er is gelukkig wel een goed alternatief.

Oplaadbare hoortoestellen als duurzaam alternatief

Er bestaat intussen een nieuwe generatie hoortoestellen die oplaadbaar is. Net zoals je je elektrische auto van de zaak oplaadt, doe je dit ook bij je hoortoestel. Dit is veel duurzamer, maar het heeft een nadeel: het gaat steeds om lithium-ionbatterijen. Hierdoor moet je het hoortoestel in principe dagelijks opladen. Dit is niet altijd wenselijk. Een team aan de universiteit van Sydney heeft wel al een veelbelovende, oplaadbare zink-luchtbatterij ontwikkeld. Het combineert de voordelen van de klassieke zink-luchtbatterijen met die van de oplaadbare lithium-ionbatterijen. Echte consumentenproducten zijn er nog niet uit voortgesproten.

Onthoud ten slotte dat de meest duurzame keuze nog steeds preventie is. Door geen gehoorschade te lijden, heb je ook geen hoorapparaat nodig. Als je een lange tijd in een omgeving met hard geluid werkt, we spreken dan over 80 dB of meer, kan je dus maar beter gehoorbeschermers dragen.