Maatschappelijk verantwoord ondernemen dringt stilaan door als begrip in het Vlaamse bedrijfsleven. Vele bedrijven hebben de laatste jaren vooruitgang geboekt op het vlak van milieu, diversiteit, aankoopbeleid, dialoog met medewerkers en omgeving, . Toch zijn deze initiatieven vaak nog ad hoc en niet geïntegreerd in een bedrijfsbeleid vanuit de filosofie van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De SERV en de Vlaamse Regering willen een stap verder zetten om maatschappelijk verantwoord ondernemen te mainstreamen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen moet de evidentie zelf worden. Terecht, want wie extra aandacht heeft voor mens, milieu en maatschappij doet een goede zaak. Een goede reputatie en een prettig werkklimaat met veel ruimte voor dialoog maken bedrijven immers innovatiever en efficiënter.

De overheid en de Vlaamse sociale partners kiezen resoluut voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een prachtig instrument om de doelstellingen van het Pact van Vilvoorde te verwezenlijken. Daarin legden zij samen 21 concrete doelstellingen vast voor een duurzame samenleving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen draagt in grote mate bij tot die doelstellingen. Het krijgt dan ook alle steun van de sociale partners. Ook in het plan Vlaanderen in actie (VIA) werd een project maatschappelijk verantwoord ondernemen opgenomen.

Om het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen te onderstrepen, lanceert de SERV op 11 september 2007 zijn MVO-campagne. De SERV-partners, Boerenbond, UNIZO, VCSPO, Voka, ABVV, ACLVB en ACV zijn er immers van overtuigd dat meer MVO goed is voor de Vlaamse ondernemingen en hun werknemers. Zij spreken hun leden actief aan over de voordelen van MVO.

Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Sociale Economie: “Ik ondersteun het gedurfde engagement voor meer Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ten volle. Ik roep de partners dan ook op om samen sterke, breed gedragen initiatieven op te zetten en een krachtig actieplan MVO op te stellen.”

Op de website www.maatschappelijkverantwoordondernemen.be illustreren tal van praktijkervaringen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen in de praktijk werkt.
Op 5 oktober 2007 organiseert de SERV een conferentie over maatschappelijk verantwoord ondernemen in het Flanders Congress & Concert Centre in Antwerpen. Werkgevers en werknemers kunnen daar ingaan op praktische drempels voor de implementatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen in workshops en speed dates met experten of info verzamelen op een MVO-infomarkt.

De Vlaamse sociale partners denken ook na over de rol die maatschappelijk verantwoord ondernemen in de toekomst kan spelen in het Vlaamse bedrijfsleven. Op de conferentie presenteren zij een expertenrapport dat naast een stand van zaken van MVO in Vlaanderen vandaag, aangeeft welke uitdagingen Vlaanderen in de toekomst moet aangaan om tot een volwaardige MVO benadering te komen.

Meer informatie over de campagne en de conferentie vindt u op de website www.maatschappelijkverantwoordondernemen.be