De Vodafone Netherlands Foundation wil met het jaarlijkse World of Difference programma individuele personen de mogelijkheid bieden om hun persoonlijke passie voor een goed doel, ergens ter wereld, werkelijkheid te laten worden. De winnaars ontvangen hiervoor een modaal jaarsalaris en een onkostenvergoeding.
Paul Smits, bestuurslid Vodafone Netherlands Foundation en voorzitter van de onafhankelijke jury: “Ieder jaar staan we als jury weer versteld van de betrokkenheid en passie van mensen om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Het is een voorrecht om nu voor de derde keer persoonlijke dromen waar te kunnen maken door het toekennen van deze prijs.”
Vodafone Nederland was de eerste die in 2005 in Europa begon met het World of Difference programma. Voorheen werd het al succesvol uitgevoerd in Nieuw-Zeeland en Australië. Inmiddels is World of Difference ook gestart in Ierland en zijn enkele andere Europese Vodafone markten bezig met voorbereidingen voor World of Difference in hun land.
De winnaars van de World of Difference Prijs 2006 zijn nog tot eind oktober onder de vlag van de Vodafone Netherlands Foundation actief. Kijk op vodafone.nl/worldofdifference voor een verslag van hun belevenissen. De winnaars 2007 zullen ook op online community Hyves terug te vinden zijn. Hier zullen zij hun verrichtingen delen met andere Hyves gebruikers. Zie worldofdifference.hyves.net.
/ / / / / / / / / / / / / / / / /
Vanaf 1 november 2007 zullen de volgende vijf winnaars een wereld van verschil gaan maken. Foto’s in hogere resolutie zijn op te vragen bij de persafdeling van Vodafone.
Daniel Borba Lefevre (28 jr, uit Amsterdam)
Daniel gaat een televisie programma opzetten die de initiatieven van ‘de slinger’ laten zien, samen met de Stichting TVlokaalmondiaal. De slinger brengt instellingen en mensen die een bijdrage willen leveren aan de Nederlandse samenleving met elkaar in verbinding. Vanuit lokaalmondiaal tv producties gaat Daniel tegen de trend in; juist de mensen en initiatieven die het tegendeel van verharding bewijzen krijgen een nationaal podium. Door media aandacht zullen deze projecten een ‘lichtend voorbeeld’ zijn voor de rest van Nederland.
Verder gaat Daniel jonge ‘upcoming’ talentvolle televisiemakers betrekken bij de vervaardiging van de producties. Zo vormt dit project een platform voor jonge talentvolle producenten en journalisten en een broedplaats voor maatschappelijk bevlogen televisietalent dat betrokken burgerschap ook in de toekomst op de media-agenda houdt.
Tanja Brok (37 jr, uit Voorburg)
Tanja zet zich in voor de stichting People4Change. People4Change versterkt ontwikkelingsprojecten duurzaam door professionals uit te zenden die vrijwillig hun kennis en ervaring inzetten voor korte en specifieke opdrachten. Het gaat om kennis die lokaal niet aanwezig is of te duur is om in te huren. In elke uitzending staat kennisoverdracht centraal en worden vraag en aanbod nauw op elkaar afgestemd. Het doel van Tanja in het World of Difference jaar is de steun aan ontwikkelingsprojecten uit te breiden en People4Change meer zelfvoorzienend te maken. Tanja gaat daarom de uitzendingen van professionals en het netwerk van ontwikkelingsprojecten verder uitbouwen. De vrijwilligers worden door Tanja begeleid, getraind en voorbereid op het werken in een andere cultuur.
Antoinette van de Water (32 jr, uit Vlaardingen)
Antoinette wil samen met het Elephant Nature Park, het komende jaar ervoor zorgen dat er door diverse acties door heel Thailand 100.000 bomen geplant worden. Olifanten krijgen hierdoor meer leefruimte en voedsel en zullen zo niet de landbouwgewassen van boeren opeten. Ontbossing drijft de olifant in het nauw. Op dit moment leven er nog zo’n 1500 wilde olifanten en 2000 tamme olifanten in Thailand. Zij gaat ook eigen boomkwekerijen bouwen waarin zaden en stekjes kunnen groeien. Lokale scholen, boeren en organisaties planten de bomen en zorgen voor het onderhoud. Verder wil Antoinette ervoor zorgen dat meer olifanten, die nu als bedel-, werk- of showolifanten door het leven gaan, tot rust kunnen komen in het Elephant Nature Park.
Nathalie Rietman (34 jr, uit Leiden)
Nathalie heeft in de wijk Marlinda dat 10km van Cartagena in Colombia ligt, een kindertehuis opgestart via haar eigen stichting “La Vecina”. Op dit moment kan zij opvang bieden aan 15 weeskinderen in de leeftijd van twee tot 8 jaar. In het komende jaar wil zij graag, in samenwerking met de kinderbescherming aldaar, realiseren dat er 30 kinderen opgevangen kunnen worden voor zowel dag- als nachtopvang. Naast onderdak ontvangen de kinderen ook onderwijs, eten en verzorging. Het huidige gehuurde pand wil ze graag vervangen door een eigen gebouwd kindertehuis. Nathalie wil ook graag buurtprojecten gaan ondersteunen om zo de binding tussen “La Vecina” en de aangrenzende wijken te versterken.
Heida Raven (29 jr, uit Ede)
Heida vertrekt vol enthousiasme naar Cambodja. Zij gaat daar voor de Stichting Actieve Hulp Cambodja mogelijkheden onderzoeken en implementeren die de levensstandaard van de inwoners van de sloppenwijk Anlong Khong duurzaam verhogen. De Stichting Actieve Hulp Cambodja heeft in deze sloppenwijk een school gebouwd. Maar om deze draaiende te houden en uiteindelijk onafhankelijk te maken van externe financiers is er dringend behoefte aan werkgelegenheid, training en voorlichting. De inwoners van Anlong Khong behoren tot de armsten van Cambodja en door de afgelegen locatie en het lage kennisniveau is er voor hen nauwelijks zicht op werk. Tijdens haar World of Difference jaar zal Heida er voor zorgen dat de continuïteit van de school gewaarborgd is en de gemeenschap van Anlong Khong de kans krijgt zich duurzaam te ontwikkelen.