Nadat A Rocha in Engeland dit programma vorig jaar succesvol heeft geïntroduceerd, volgt nu A Rocha Nederland. Met het CO2-compensatieprogramma wil A Rocha de negatieve gevolgen van klimaatverandering voor mens, dier en natuur beperken. A Rocha is met ontwikkelingsorganisatie Tear in gesprek om dit programma samen te gaan vormgeven en zo ook de verbinding met armoedebestrijding stevig invulling te geven.

Gebruikersvriendelijke website
A Rocha wil met Climatestewards.nl mensen en bedrijven aansporen hun energieverbruik te reduceren en hun CO2-uitstoot te compenseren. Op de nieuwe website vindt de bezoeker informatie over het terugdringen van zijn CO2-uitstoot, over het compenseren van CO2-uitstoot en kan hij eenvoudig uitrekenen welke kosten dat met zich meebrengt. Die kosten kunnen direct online worden gedoneerd via het betalingssysteem Ideal. A Rocha investeert deze bijdragen in een A Rocha
bosaanplantproject in Ghana, en op termijn ook in Zuid-Afrika en Peru. A Rocha werkt in deze projecten volgens onafhankelijke en internationaal erkende CCBA-standaard. Dit certificaat combineert milieubescherming met het bestrijden van armoede en het vergroten van biodiversiteit.

Ook projecten op het gebied van duurzame energie en energie-efficiëntie zullen in de toekomst in de portfolio worden opgenomen.

Kenmerken
Climatestewards heeft m.n. de volgende kenmerken:
. Climatestewards heeft zowel de fondswerving als -besteding (de compensatieprojecten, bosaanplant) in eigen beheer
. Climatestewards heeft geen commerciële doelstelling, werkt efficiënt en met minimale overhead
. Bij de compensatieprojecten wordt de lokale bevolking uitdrukkelijk betrokken, waarbij er tegelijkertijd aan armoedebestrijding wordt gedaan
. Climatestewards richt zich vooral op christelijke partners in de Derde wereld.

Comité van Aanbeveling
Climatestewards wordt van harte aanbevolen door Ruud Lubbers (lid van de Club van Rome, lid Earth Charter, oud-minister-president, voormalig Hoge Commissaris voor de vluchtelingen bij de VN), Reinier van den Berg (meteoroloog) en Peter Siebe (Christelijk Ecologisch Netwerk).

Klanten
DWA Installatie en Energieadvies is de eerste bedrijfsklant van Climatestewards.nl.

“Dagelijks staan we voor de boeiende opgave en verantwoordelijkheid om de aarde op een juiste manier te bebouwen en te bewaren. Willen we goed invulling geven aan deze opgave, dan zullen we gezamenlijk hard moeten werken aan een verdere verduurzaming van onze energiehuishouding. Tegelijkertijd moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Dat kan met Climatestewards. DWA laat haar CO2-uitstoot, met name zakelijke kilometers, compenseren via Climatestewards (ons kantoor in Bodegraven is al CO2-neutraal).
Climatestewards is een prachtig initiatief dat we van harte ondersteunen en aanbevelen.”
Ronald Schilt, adjunct-directeur – DWA Installatie en Energieadvies

A Rocha
A Rocha is een internationale christelijke natuurbeschermingsorganisatie die actief zorg draagt voor Gods schepping. De organisatie is 24 jaar geleden opgezet, sinds 2003 actief in Nederland en is werkzaam in 17 landen. Naast de vele activiteiten en projecten start in Nederland A Rocha dit jaar het CO2-compensatieprogramma Climatestewards.

Tear
Tear is een ontwikkelingsorganisatie die structurele hulp en noodhulp biedt in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Daarbij werkt Tear samen met lokale christelijke organisaties en Tear biedt mensen in Nederland mogelijkheden om hierbij betrokken te zijn.
Partnerorganisaties van Tear werken vanuit een christelijke overtuiging onder de allerarmsten, zonder onderscheid te maken naar etnische afkomst, religie, geslacht of politieke overtuiging. Tear zet zich in voor deze mensen die nu al hard getroffen worden door zowel de oorzaken als de gevolgen van klimaatverandering.

Samenwerking tussen A Rocha en Tear: duurzaamheid en armoedebestrijding
Ontwikkelingsorganisatie Tear heeft besloten zich voor het hele jaar 2007 voor alle aspecten van zijn werk zo volledig mogelijk klimaatneutraal te maken en te compenseren via Climatestewards. A Rocha en Tear hebben de intentie te komen tot een volwaardig partnerschap inzake de uitvoering en exploitatie van het programma Climatestewards in Nederland.
Tear werkt zelf en met anderen, o.a. via de Micha Campagne, aan bewustmaking en levensstijl. Beide organisaties willen een gezamenlijk programma ontwikkelen om verbinding te maken met mensen, en om de breedte en complexiteit van de thema’s natuurbehoud, klimaatverandering, duurzaamheid en armoedebestrijding op een transparante maner te verbinden met onze werkelijkheid en die van onze partners in de Derde wereld.
Deze beoogde unieke samenwerking, het op professionele wijze samenbrengen en benutten van elkaars kracht in een programma Climatestewards, zal de komende maanden worden uitgewerkt. A Rocha en Tear verwachten in het najaar met een gezamenlijk meerjarenprogramma en een vernieuwde en aan het partnerschap aangepaste website te komen.