Ook de vakcentrale FNV is bij deze coalitie aangesloten. FNV-voorzitter Agnes Jongerius overhandigde het onderzoeksrapport maandag in Genève in de marge van een vergadering van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) aan minister Piet-Hein Donner van Sociale Zaken. ‘Wat hier gebeurt, tart alle internationale normen over hoe je met werknemers omgaat’, aldus Jongerius.

‘Het organisatiecomité van Peking 2008 hecht grote waarde aan de werkomstandigheden van de arbeiders die olympische spullen maken’, reageerde woordvoerder Sun Weide van het organisatiecomité Bocog maandag. Sun bevestigde dat vier in het rapport genoemde bedrijven voor Bocog werken. ‘Die vier bedrijven gaan we onderzoeken.’

De artikelen zijn gemaakt onder licentiecontracten met het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Jongerius gisteren in Genève: ‘In die contracten is van alles vastgelegd, alleen niets over de rechten van werknemers. De uitkomsten (van het onderzoek, red.) zijn er ook naar.’ Jongerius vroeg Donner, als minister verantwoordelijk voor ILO, zich hard te maken ‘voor een snel einde aan deze misstanden’.

Het IOC verklaarde gisteren niet direct verantwoordelijk te zijn voor de productie van olympische koopwaar, maar dat dergelijke werkzaamheden op een ethische manier moeten gebeuren. Het IOC, vandaag bijeen in Londen, zegt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel te hebben.

Overigens zeggen de beschuldigde bedrijven van geen kwaad te weten, zo tekenden verslaggevers van BBC en het persbureau AP in China op. Misstanden op het gebied van arbeidsomstandigheden komen in China op grote schaal voor. De afgelopen dagen bevrijdde de politie zelfs 31 slaven uit een steenfabriek. De eigenaar van de fabriek is de zoon van een plaatselijke secretaris van de Communistische Partij.