Om de energietransitie in Nederland te laten slagen en gebouwen en woningen daadwerkelijk te verduurzamen, moeten de talloze adviezen omgezet worden in actie. Het leasen van nieuwe duurzame gevels, het circulair waarderen van gebouwen en het sneller verkrijgen van duurzaamheidscertificaten en groene leningen kan daarbij helpen, betogen circulair techbedrijf Dapple en De Bouw Kwaliteitsprofessional (BKP) tijdens de PROVADA.
Om dit van de grond te krijgen zijn de twee bedrijven een strategische samenwerking aangegaan, die ze vandaag toelichten tijdens de jaarlijkse vastgoedbeurs. Dapple levert al jaren de benodigde data en analyses die de vastgoedsector nodig heeft om kosten en baten, investeringen en opbrengsten bij het verduurzamen van gebouwen tegen elkaar af te wegen. De BKP leidt zelf kaderpersoneel op dat voorbereid is op alle duurzame ontwikkelingen in de bouw- en vastgoedsector. Daaraan is in Nederland een groot tekort. ,,Wij leveren in samenwerking met de brancheverenigingen professionals die breder opgeleid en breder inzetbaar zijn. Die zijn met het oog op de energietransitie hard nodig”, zegt directeur Jacques van der Krogt van De BKP.
Samen met Dapple wil hij de energietransitie in de vastgoedwereld versnellen. Het circulaire techbedrijf adviseert vastgoedondernemers en bedrijven al jaren over zaken als Life Cycle Costing model (LCC), Total Cost of Ownership (TCO), duurzame meerjaren onderhoudsplannen (DMJOP) of Future Value screening (FVS). Directeur Marlijn Noorlander van Dapple: ,,De BKP levert de mensen die dit kunnen uitvoeren. We kunnen in Nederland wel adviezen blijven geven, maar er moet meer gebeuren om onze duurzame doelstellingen te realiseren. Wij gaan adviezen omzetten in concrete acties. Dat is het doel van onze samenwerking.”
Een belangrijke trend in dit verband is de circulaire waardering van bestaande gebouwen. Hierbij wordt niet alleen getaxeerd op de huidige economische waarde, maar wordt met behulp van datatechnologie ook gekeken naar de waarde op de langere termijn. Daarbij worden onder meer milieueisen, verplichte energielabels en andere duurzaamheidsaspecten meegenomen. Bedrijven die hun gebouw willen verduurzamen kunnen daarna kiezen uit diverse opties. Als een eigenaar een nieuwe, beter geïsoleerde gevel wil laten bouwen, kan hij een lening bij de bank afsluiten, maar ook de gevel leasen bij de bouwer. Dat heet gevel as a service. ,,Dat is een van de vele scenario’s die mogelijk zijn om vastgoed te verduurzamen. Je kunt berekenen wat uiteindelijk de beste oplossing is. Vanuit de markt komen steeds meer vragen voor dit soort circulaire waarderingen”, aldus Van der Krogt.
In de vastgoedwereld is bekend dat 73% van de gebouwen na jaren van gebruik niet meer functioneren volgens het energielabel waarmee ze zijn opgeleverd. Om die op een hoger niveau te krijgen zijn meer data nodig en meer projectmanagers om dit uit te voeren. Woningeigenaren kunnen voor het verduurzamen van hun woning een groene lening aanvragen en met een groenverklaring van RVO korting op de rente krijgen. ,,Maar er zijn maar heel weinig mensen die weten hoe je die krijgt. Onze mensen weten dat wel”, zeggen Van der Krogt en Noorlander. Hetzelfde geldt voor het verkrijgen van een duurzaamheidscertificaat van BREEAM voor het verduurzamen van bestaande utiliteitsgebouwen. Dat is voor vastgoedeigenaren onder meer belangrijk om te weten met welk label een pand te verkopen is. Dapple kan voor hen die berekening maken. De twee bedrijven praten ook met woningbouwcorporaties die de komende jaren ruim 2 miljoen huurwoningen moeten verduurzamen, onder meer door zonnepanelen en betere isolatie. Zij kunnen daarvoor zowel het advies geven als het projectmanagement leveren.