Tessa Spijker illustreert, bedrukt en verkoopt haar eigen duurzame kledinglijn ‘Spyker’ om de wereld een stukje verantwoorder te maken. Tessa heeft een eigen kledinglijn opgezet waarbij duurzaamheid centraal staat. Ze is net afgestudeerd aan kunstacademie Minerva, waar ze illustratie studeerde.
In haar laatste project was ze bezig met de geschiedenis van pigmenten en textiel. Hieruit bleek dat vroeger alles werd gekleurd met producten uit de natuur. In haar project gebruikte ze ook uitsluitend natuurlijke pigmenten, planten uit het bos, wieren van de zeedijk en wol van de boer in het dorp verderop. Alles was lokaal. Daarnaast was er urine nodig om het textiel met het pigment te kunnen binden, dat werd gedoneerd door vrienden en zelfs door leraren, een vies klusje, maar voor Tessa een fascinerende manier om te ervaren hoe het verven is ontstaan.
‘Het project roept zoveel bewustzijn op, ik was verbaasd dat het zo’n grote klus was en we er geen weet van hebben. Het is nu zo vanzelfsprekend dat we een gekleurd shirt kopen in de winkel.’
Door de komst van de synthetische pigmenten is het kleuren van een shirt een stuk gemakkelijker geworden, maar helaas ook een stuk vervuilender verteld Tessa. En nog niet te spreken over de verschillende textiel soorten. Tessa heeft inmiddels een aardig beeld van wat ze wel en niet moet kopen door het onderzoek. Helaas heeft lang niet iedereen tijd en zin om uit te zoeken wat je beter niet kan kopen en wat wel verantwoord is.
Toen Tessa afstudeerde met haar project wilde ze wat gaan doen met de kennis die ze had opgedaan. Hier ontstond het begin van ‘Spyker’. Omdat wol niet voor iedereen weg is gelegd, bedacht ze dat ze met een natuurlijke stof wilde werken die wél iedereen kan dragen: katoen.
Tessa neemt alleen geen genoegen met het gewone katoen, het moest biologisch geteeld katoen worden, dus zonder gebruik van chemische pesticiden. Tessa had meer eisen, “ik wilde met zekerheid weten dat de werknemers van de fabrieken eerlijke lonen krijgen en dat er geen kinderarbeid aan te pas zou komen. Daarom is de kleding ‘FairWear’. Dat betekent dat we zijn aangesloten bij de FairWear foundation. Deze onafhankelijke foundation controleert de fabrieken of zij zich daadwerkelijk aan de afspraken houden. Op die manier krijgen mensen veel meer kansen en kunnen hun kinderen ook gewoon naar school. Want met een laag loon, moeten kinderen ook
werken en krijgen ze geen educatie.”
De derde eis was dat de kwaliteit van de katoen goed zou zijn en de kledingstukken dus lang meegaan. “Alle kledingstukken zijn van stevig katoen gemaakt. In de sweaters zit 15% gerecycled polyester om te sweaters stevigheid te geven en daardoor langer mee te kunnen. In één sweater zitten vier petflessen verwerkt, best vet toch?”
Als illustrator maakt Tessa de shirts helemaal af door eigen gemaakte illustraties op de kleding te drukken. Dit drukken doet ze met de al een eeuw oude zeefdruktechniek. Dit is pure ambacht. Met zeefdrukken werk je met inkt, eco inkten op waterbasis. Tegenwoordig zie je veel plastic laagjes op de kleding bedrukt. Dat is echt een no-go voor Tessa. “Naast het ambacht van het zeefdrukken vind ik het er ook mooier uitzien, de inkt zit echt in het shirt in plaats van dat er een plastic velletje op is geplakt dat ook vaak gaat scheuren”
Inmiddels heeft ze 3 lijnen staan die ze zelf heeft ontworpen. Daarnaast heeft ze ook een lijn die ze gekleurd heeft met indigo, een natuurlijk pigment.
“Het leukste van dit project vind ik dat ik alles van mezelf samenvoeg, het creatieve in mij gecombineerd met mijn zorg voor het milieu. Als ik dat door kan geven maakt dat mij een gelukkig mens!”
Meer informatie over de kledinglijn van Spyker is te vinden op https://www.spyker-thebrand.com. Daar kan de duurzame en creatieve kleding ook besteld worden.