Het is een extra duwtje in de rug van ondernemers die wel duurzaam willen ondernemen, maar afhaken omdat de bouwkosten van een nieuw duurzaam kantoorpand hoger zijn. MIA komt in deze kosten tegemoet. De ondernemer mag een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale bedrijfswinst. De aftrekpost op de fiscale winst is vijftien procent over maximaal twee miljoen euro (drie ton euro). Afhankelijk van het belastingregime kan dit voordeel oplopen tot ruim 90.000 euro. Door de
vraag naar duurzame kantoorpanden te stimuleren wil de overheid duurzaam bouwen in Nederland aan moedigen.
Duurzaam pand
Het duurzame pand moet aan acht criteria voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale regeling. In het gebouw zijn onder meer waterbesparende kranen ingebouwd en aparte ruimtes ingericht voor printers en rokende medewerkers. Ook is uitsluitend duurzaam geproduceerd hout verwerkt en is het energieverbruik dertig procent lager dan in het Bouwbesluit.
Financiële voordelen
Een duurzaam pand heeft naast het gunstige effect op het milieu ook een groot aantal financiële voordelen voor de ondernemer. Het is goedkoper in het gebruik, omdat er door de maatregelen minder water en energie nodig is. De kwaliteit van het binnenmilieu is er beter, waardoor het ziekteverzuim per saldo lager is. Daarnaast heeft een duurzaam pand een hoge toekomstwaarde: door de flexibele indeling is het gebouw makkelijk aanpasbaar voor nieuwe gebruikers en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen zijn belangrijk pluspunt voor de groeiende groep ondernemers die maatschappelijk verantwoord ondernemen.
MIA
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een fiscale regeling van de Ministeries van Financiën en VROM. SenterNovem en de Belastingdienst voeren de MIA uit. Voor meer informatie neem contact op met Hans Korbee via 030-2393759 of kijk op http://www.senternovem.nl/VAMIL_MIA/index.asp.