Een samenwerkingsverband van meer dan 60 maatschappelijke organisaties en coalities voelt de urgentie om maatschappelijke vraagstukken sneller en meer in gezamenlijkheid op te pakken. Zij bundelen de krachten om toe te werken naar een maatschappelijk omslagpunt (social tipping point) en ondersteunen elkaar waar nodig. Vandaag op Duurzame Dinsdag, 7 september, doet ieder van deze organisaties een promise. Zij nodigen andere organisaties in Nederland en het (nieuwe) kabinet uit om mee te doen.

De komende weken laten deze organisaties op evenementen zien hoe de overgang naar een duurzame, inclusieve, gezonde en veilige samenleving zichtbaar wordt gemaakt en verder wordt versneld. De oplossingen voor de grote duurzaamheidsvraagstukken bestaan al en worden breed gedragen, zo zal deze estafette van evenementen aantonen. De initiatiefnemers zijn vastbesloten om samen door te pakken.

Het roer kan en moet nu om!

Het roer gaat om
Steeds meer mensen vragen om grote veranderingen en velen passen hun leefwijze aan. Inzichten en ideeën over hoe we de samenleving en de economie beter kunnen inrichten, klimaatverandering kunnen stoppen en de natuur laten bloeien, buitelen over elkaar heen. Als je dit eenmaal ziet, kun je het niet meer niet-zien. Maatschappelijk is de kanteling gaande. Open je ogen en sluit aan.

Urgentie
Deze beweging is niet meer te stoppen. En dat is net op tijd. Want het is nu of nooit. De hittegolven, orkanen, watersnoden, misoogsten en bosbranden, maken de alarmerende boodschap van het nieuwe IPCC-rapport voelbaar. In termen van de VN-chef: het is Code Rood voor de mensheid. Ook zijn er prangende vraagstukken op sociaal, economisch en geopolitiek gebied. Het oplossen van deze grote thema’s gaat beter als we ze in samenhang en gezamenlijk aanpakken.

Momentum
Wereldwijd wordt verandering zichtbaar. De werelddoelen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) worden breed onderschreven. Al tien landen hebben de klimaatnoodtoestand uitgeroepen en steeds meer landen verbieden zoeken naar olie en gas. Amsterdam kiest voor circulaire economie en verbiedt fossiele reclame in de metro. In Nederland is er extra druk op politiek en bedrijfsleven ontstaan door rechterlijke uitspraken en de grote aandacht in de financiële sector. Het bedrijfsleven heeft een “nieuwe koers” aangekondigd, gericht op maatschappelijke opgaven en brede welvaart. Het maatschappelijk middenveld wordt steeds meer gezien als een onmisbare kracht om de uitdagende sociale, economische en ecologische vraagstukken aan te pakken. Politiek ligt er nu een hele grote kans. We formeren een nieuw kabinet. Laat iedereen deze unieke en zeer welkome kans grijpen om het roer volledig om te zetten.

Nieuw duurzaam normaal
Wij voelen de kracht van de verandering die gaande is en wij kennen de kracht van samenwerken.  Wij zien ook hoeveel er aan verduurzaming wordt gedaan. Het moment van nu-of-nooit is aangebroken.  In het licht van de grote uitdagingen en kansen zijn de gedeelde belangen en waarden groter dan het eigen belang. Dit is hét moment om dat concreet en zichtbaar te maken, in politiek, bedrijfsleven, media, wetenschap, onderwijs en het gedrag van mensen en organisaties. Laten we samen een nieuw duurzaam normaal creëren.