Prof. dr. Harry Hummels werd op 1 januari 2006 benoemd tot hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht. Hij heeft een aanstelling voor één dag per week. Daarnaast is hij directeur Commercie van SNS Asset Management, gespecialiseerd in duurzaam vermogensbeheer. Bij zijn oratie op vrijdag 3 november benadrukt hij het belang van ontmoetingen als het gaat om ethisch en verantwoord ondernemen, aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen praktijkervaring in de financiële dienstverlening.
“Pas bij een daadwerkelijke ontmoeting tussen een onderneming en haar stakeholders komt een dialoog op gang die verder strekt dan een zakelijke calculatie van morele voors en tegens”, zo stelt Hummels in zijn rede. Om die ontmoetingen op gang te brengen ontwikkelde hij een nieuw instrument: de `eet-ische workshop’. Deelnemers worden tijdens een kookworkshop, lunch of diner aangezet tot een goed gesprek. Cooking the books behandelt in elk hoofdstuk een ethisch vraagstuk (`food for thought’), gekoppeld aan een recept. Enkele voorbeelden: geef je ontwikkelingshulp aan landen waar corruptie heerst? (recept: Curry-option), de onevenredige voedselverdeling (obesitas in westerse landen tegenover ondervoeding in ontwikkelingslanden, recept: WTO Watch The Obese) en de opkomst van de hedonistische samenleving (recept: La Grande Bouffe).