Grote meerderheid wil niet bijdragen via belastingen of salaris. Maar liefst 68 procent van de Nederlanders stelt dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de energietransitie. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zelfstroom onder 1.041 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Dit standpunt lijkt op te houden bij de eigen portemonnee. Zo wil het gros van de werkende Nederlanders niet zelf financieel bijdragen aan verduurzaming van het bedrijfsleven via inkomstenbelasting (84 procent) of salaris (91 procent).
Hoewel Nederlanders nauwelijks bereid zijn om zelf salaris in te leveren of meer inkomstenbelasting te betalen, vindt 78 procent van hen dat de overheid niet-duurzame bedrijven meer moet belasten. Opvallend genoeg leggen hoogopgeleiden meer de financiële verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven (84 procent) dan praktisch opgeleide respondenten (74 procent). “Zolang burgers, bedrijven en overheden naar elkaar blijven vingerwijzen, staat de energietransitie stil”, zegt Roy Schellekens, productmanager bij Zelfstroom. “Pas wanneer iedereen naar zichzelf kijkt en een bescheiden bijdrage levert, gaan we met z’n allen vooruit. Dit is ook een stuk effectiever.”
Duurzaam werkgeverschap
Behalve dat het verduurzamen van het bedrijfsleven positief is voor de energietransitie, draagt het ook bij aan goed werkgeverschap. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 37 procent van de Nederlanders liever werkt voor een organisatie die zich meer met duurzaamheid bezighoudt dan hun huidige werkgever. Deze opvatting kan voor nogal wat banenwisselingen zorgen: driekwart van de ondervraagden vindt dat het Nederlandse bedrijfsleven onvoldoende aandacht besteedt aan verduurzaming. Schellekens: “Omdat mensen duurzaamheid steeds belangrijker vinden, kun je als werkgever hiervan profiteren. Probeer werknemers dus zoveel mogelijk te betrekken bij plannen rondom MVO. Zo sla je twee vliegen in één klap: beter voor de wereld én je personeel.”