Uit menig consumentenonderzoek blijkt dat mensen duurzaam voedsel belangrijk vinden en daar bij het aankopen van voedsel ook best rekening mee willen houden (SAMR, 2019). Dat consumenten dat niet alleen zeggen, maar ook doen, blijkt bijvoorbeeld uit het aandeel verkochte producten met een keurmerk. Jaar in jaar uit stijgt dat aandeel (WUR, 2020). Nu al heeft ongeveer 1 op de 10 producten in de supermarkt een duurzaamheidskeurmerk. De omzet van deze producten is in de afgelopen jaren gestegen naar €7,5 mld. Ik verwacht dat deze ontwikkeling doorzet. Nog steeds zien we dat er producten met een duurzaamheidskeurmerk bij komen.
Nog makkelijker zou het zijn als je als consument niet meer bij ieder product hoeft na te denken, maar een duurzame keus kan maken door de meest duurzame supermarkt te kiezen. En daar is nu iets vreemds aan de hand; binnen enkele weken werd PLUS uitgeroepen tot de Meest Verantwoorde Supermarkt door GfK (PLUS), Albert Heijn tot de meest duurzame supermarktformule door de Sustainable Brand Index (Sustainable Brand Index) en Ekoplaza tot de meest groene supermarkt in de Superlijst Groen (Questionmark). Ieder onderzoek gebruikt een andere onderzoeksmethode en komt daarmee tot een andere conclusie. Overigens staan deze supermarkten al jarenlang bovenaan de ranglijsten; PLUS wordt al zeven jaar op rij uitgeroepen tot de Meest Verantwoorde Supermarkt en Albert Heijn is al vijf jaar de meest duurzame supermarktformule.
Daarom toch maar als consument aan de bak. Want het lijkt ingewikkelder dan het is. Koop bijvoorbeeld vooral biologische producten, bij voorkeur uit Nederland en in het seizoen. Of kies voor een van de andere top duurzaamheidskeurmerken, zoals On the way to PlanetProof, Beter Leven, ASC, MSC, Fairtrade, Rainforest Alliance of UTZ (MilieuCentraal). Let ook op verpakkingen: kies voor onverpakt neem je eigen tas mee en gooi de verpakking op de juiste wijze weg. Tot slot; veel (milieu)winst is te behalen als je lopend of op de fiets de boodschappen doet. In ons land is er bijna voor iedereen een supermarkt binnen een straal van 2 km, prima fietsafstand. Goed voor het milieu en voor jezelf. Dat is snelle winst.
NB: voor heel veel tips om duurzaam boodschappen te doen raad ik het boek Zin en onzin in de supermarkt aan van Loethe Olthuis over kopen en eten.
Suzanne van der Pijll, Managing Partner Schuttelaar & Partners