Dit impliceert dat het gigantische doolhoven- en tuinencomplex niet alleen voldoet aan alle wettelijke eisen maar vooral daadwerkelijk investeert in de opwaardering van lokale gemeenschappen; scholing van eigen personeel; werkomstandigheden; goede lonen; hoogstaande ethische bedrijfspraktijk en respect voor mensenrechten, milieu and cultuur.

Soekershof Walkabout werd in April 2000 opgezet door het Nederlandse echtpaar Herman van Bon en Yvonne de Wit (foto onder) en was feitelijk een voortzetting van het werk van de oorspronkelijke eigenaren van Soekershof, Maarten Malherbe en Molly Darling (zie ook de website van Soekershof).

Verwaarloosd
De oorspronkelijke cactustuinen waren gedurende 24 jaar verwaarloosd en hebben in de afgelopen 6 jaar een metamorfose ondergaan zodat Soekershof momenteel de enige botanische tuin ter wereld herbergt met meer dan 2400 verschillende geregistreerde vetplantspecies (inclusief cacteeën) uit alle werelddelen in de onbeschermde open lucht en niet onder een dak of andersoortige bescherming.

Oorsprong
De oorsprong van de naam Soekershof en het feit dat Zuidafrikaners graag ‘stories’ vertellen brachten het echtpaar ertoe om eind 2001 de eerste doolhof op hun landgoed aan te leggen. Dit bleek niet alleen de grootste (13870 m2) ter wereld te zijn maar tevens in velerlei opzichten uniek (zie het hoofstuk ‘The CIA and other media-exposures’ op de website). Inmiddels omvat Soekershof o.a. ook een Filosofen Tuin, diverse labyrinten en is het begin gemaakt met een Japanse tuin en een ‘Kissing Bridge’.

Erkenning
Volgens beide initiatiefnemers is de toekenning van het keurmerk (als 17e Zuidafrikaanse bedrijf) een erkenning. ‘Regelmatig vragen toeristen uit vooral Engeland en Nederland naar ons personeelsbeleid want zij ervaren dat veel werkgevers in Zuidafrika bepaald niet zuinig zijn op hun medewerkers behalve als het om lonen gaat. Zo’n houding roept een weerstand op maar zeggen we altijd; je kunt niet de recente geschiedenis in een paar jaar uitwissen. We hebben ook absoluut niet de intentie om de wereld te veranderen maar hier, op ons landgoed, doen we het op onze manier’.

Kritischer
Een toenemend aantal, vooral in Zuidafrika gespecialiseerde, reisorganisaties wordt steeds kritischer en let bij het samenstellen van reizen in dat land vooral op de wijze waarop een toeristische bestemming zich manifesteert op het gebied van de omgang met eigen personeel; mensenrechten; milieu en cultuur; etc.

Bewijsbaar
‘Het kan heel gezond zijn als bij het boeken van een reis zeer specifiek wordt gevraagd naar bestemmingen met het Fair Trade keurmerk of naar bestemmingen met een bewijsbaar gezond ‘human resource management’, erkennen Van Bon en De Wit. “Nog beter is als reisorganisaties bij het selekteren van bestemmingen daarop letten”.