Sarayaku is een gebied in de jungle van Ecuador waar oliemaatschappijen naar olie willen boren. Een delegatie van de lokale gemeenschap, de Quichwa’s, bezocht verschillende plekken in Ecuador en zag de schade die oliewinning nalaat. Het affakkelen van het overtollige gas, leidingbreuken en oliemeren treffen het milieu en de plaatselijke bevolking hard. De Quichwa’s willen de olieboringen daarom voorkomen. Toen begin 2005 oliemaatschappij CGC het gebied binnenkwam vormden de vrouwen en kinderen een front om de machines af te wenden. Hoewel het land van de inheemse bevolking is, verwierven de maatschappijen toch het recht om de olie te winnen. De inhoud van de bodem is namelijk van de staat. In april 2005 liet de minister van Energie en Mijnen weten dat het boren op korte termijn zou beginnen. Tot op heden is er nog niet geboord maar de toekomst is onzeker.
In 2003 ontmoette de kunstenaar Rini Hartman de Shuar sjamaan Hilario Chiriap. Deze sjamaan vertelde over de olieproblematiek in Ecuador. Daarop startte Rini Hartman samen met enkele deskundigen, waaronder Aart van den Hoek, een onderzoek naar de ontwikkelingen. In 2005 reisde Rini met cineaste en fotografe Leonie Hoeboer naar Sarayaku om de situatie te bekijken, materialen te verzamelen en contacten te leggen. Deze reis luidde een nieuwe fase in: de lancering van het project ‘OLIE: tegen welke prijs?’
‘Olie Tegen Welke Prijs’ heeft als doelen: (1) Het stimuleren van verantwoordelijk gedrag van betrokken organisaties; (2) het bewustzijn over de gevolgen van oliewinning vergroten; (3) een algemene attitude- en gedragsverandering teweeg te brengen. Om deze doelen te bereiken gebruikt het project uiteenlopende middelen zoals een interactieve documentaire, protestbrieven, films, schilderijen, poëzie en muziek, gebaseerd op het toepassen van kunst voor sociale verandering (Art for social change).
Naast de hulp van zo’n 20 vrijwilligers en banden met organisaties als Fundación SELVA, Acción Ecologica en de lokale gemeenschap, ontving het project een subsidie van het Inno Fund van het Wereld Natuur Fonds voor de ontwikkeling van de interactieve documentaire. Bovendien stelde Amnesty USA videomateriaal ter beschikking. Om het project verder te laten groeien zoekt Digicare Foundation extra financiering door sponsors en schenkingen, bijvoorbeeld uit de alternatieve energie sector.