De samenwerking met de Indiase ngo BAIF Development Research Foundation houdt in dat Intervet India producten levert aan BAIF, die deze vervolgens beschikbaar stelt aan kleinschalige boeren via haar uitgebreide netwerk van melkveefokkerijen
(Dairy Cattle Breeding Center – CBC). Ook zal een aantal centra worden opgezet voor ziektediagnostiek bij vee.

De in 1967 opgerichte vrijwilligersorganisatie BAIF runt meer dan 1.200 CBC’s in negen deelstaten. Elke fokkerij voorziet maximaal 12 dorpen en 1.500 families. Het doel van de samenwerking is om zelfstandige boeren in afgelegen gebieden tegen een eerlijke prijs toegang te bieden tot essentiële veterinaire producten door gebruik te maken van het bestaande netwerk van CBC’s ten behoeve van de veesector op het platteland.

“Veel Indiase boeren hebben slechts beperkt toegang tot kwalitatief goede veterinaire producten,” zei Ruurd Stolp, general manager van Intervet. “Door dit project wordt de gezondheid van de dieren verbeterd en daarmee zal de opbrengst van het vee sterk omhoog gaan. Ook worden zo de boeren geholpen, die vaak niet de middelen hebben om dit soort steun te betalen.”

De overeenkomst met BAIF begint met een proef van drie maanden in Gujarat en Karnataka, waar ongeveer 250.000 families toegang zullen krijgen tot de veeproducten van Intervet India, zoals vaccins en anti-infectiemiddelen. Zodra de proef begin 2006 voorbij is, zal er een evaluatie plaatsvinden en zal het programma indien nodig iets worden bijgesteld. Het project zal vervolgens worden uitgebreid naar de rest van het land en alle CBC’s bestrijken.

“Maatschappelijk verantwoorde bedrijfsontwikkeling speelt een belangrijke rol in onze mondiale activiteiten,” aldus Hans Wijers, CEO van Akzo Nobel. “Deze overeenkomst, die ervoor zorgt dat onze diergeneeskundige producten op grotere schaal beschikbaar komen in heel India, zal een positief en duurzaam effect hebben voor alle betrokkenen. Intervet India heeft een aantal initiatieven opgezet om aan de behoeften van de lokale gemeenschap te voldoen. De BAIF-overeenkomst onderstreept nogmaals het belang dat wij hechten aan de ontwikkeling van alle aspecten van onze inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

BAIF is door dr. Manibhai Desai opgericht als een openbare charitatieve instelling. Het hoofdkantoor bevindt zich in Puna. Bij de CBC’s zijn getrainde dierenartsen en paraveterinairs in dienst, die boeren bezoeken om ondersteuning te geven en veterinaire hulp te bieden.

“Onze missie is om boerenfamilies mogelijkheden te bieden voor winstgevend zelfstandig ondernemerschap, met name de minderbedeelden”, aldus dr. N.G. Hegde, BAIF’s President. “Het doel van dit project is om een goede gezondheid van de dieren te bevorderen, lage productiekosten te realiseren, schone melk te produceren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Door deze samenwerking met Intervet India kunnen wij boeren ook helpen een duurzamer bestaan op te bouwen en uiteindelijk een meer onafhankelijke en levensvatbare plattelandseconomie te realiseren.”