In samenwerking met twee Braziliaanse organisaties zijn de sociale en ecologische gevolgen van grootschalige sojaproductie in en rondom het Amazonegebied onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat bij een groot aantal sojaproducerende bedrijven in deze regio sprake is van kap van tropische bossen, slavernij, gewelddadige landonteigening, vervuiling en overtreding van milieuwetgeving.
De route die de soja van deze bedrijven aflegt is in kaart gebracht. Nederland blijkt de belangrijkste bestemming van deze bulktransporten te zijn. Het afgelopen half jaar zijn uit deze regio in totaal zeven schepen naar Nederland vertrokken. Alle soja werd geleverd aan importeur en verwerker Cargill in Amsterdam. Het overgrote deel van de soja wordt vervolgens verkocht aan de veevoederindustrie. Omdat veevoerproducenten, veehouders en slachterijen nauw samenwerken, kan worden vastgesteld welke slachterijen het vee verwerken dat met deze foute soja is gevoerd. De bedrijven Vion (Dumeco), de grootste vleesverwerker van Europa, en Plukon Poultry (Friki), Nederlands grootste pluimveeslachter, zijn hierbij betrokken. Beide bedrijven zijn vaste leveranciers van Albert Heijn en Laurus (Super de Boer, Edah en Konmar).
Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld. Milieudefensie en Cordaid willen dat de Nederlandse overheid en alle bedrijven die betrokken zijn bij de sojaketen op korte termijn maatregelen nemen tegen de geconstateerde misstanden. Het Amazonewoud en de mensen die er wonen mogen niet langer worden opgeofferd. De priester en strijder voor natuurbehoud en mensenrechten Edilberto Sena is in Nederland om te vertellen over de gevolgen van de sojateelt voor de gewone mensen in het Amazonegebied. Voor vrachtcarrier de Nordmoritz in de Amsterdamse haven vaart nu een ponton met een enorm spandoek. De heldere boodschap luidt: ‘Geen houtkap voor speklap!’. De soja in dit schip is rechtstreeks afkomstig van bedrijven die betrokken zijn bij de in het rapport vastgestelde sociale en ecologische misstanden in Brazilië.