Het Earth Charter-document is samengesteld na een wereldwijde consultatie van duizenden mensen en honderden organisaties. Het werd, in aanwezigheid van Koningin Beatrix, in juni 2000 in het Vredespaleis in Den Haag gelanceerd. Vanwege de grote betrokkenheid van het Nederlandse koningshuis bij het Handvest en bij duurzame ontwikkeling staat het evenement mede in het teken van het Zilveren Regeringsjubileum. Tijdens de bijeenkomst komen de praktijk en de toekomst van het Earth Charter aan de orde in werkgroepen, presentaties en culturele manifestaties. Ook wordt de eerste Earth Charter Award uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die bijzonder succesvol is geweest in het uitwerken van het Handvest op lokaal of nationaal niveau.
Koninklijk kunstwerk
De symbolische bewaarplaats voor het Handvest is de Ark of Hope. Deze esdoornhouten kist, sinds de zomer te zien in het KIT Tropenmuseum in Amsterdam, is beschilderd met religieuze en profane symbolen, planten, dieren en kinderen. Een op handgemaakt papyrus geschreven kopie van het Handvest wordt in de ark bewaard, samen met door kunstenaars en kinderen vervaardigde boeken met getekende en geschreven impressies van een betere wereld. Op 9 november a.s. zullen de winnaars van de kindertekenwedstrijd hun tekening overhandigen aan de Koningin als bijdrage aan haar Ark of Hope-boek. De koningin zal dan ook haar zelf ontworpen boekomslag presenteren.
De volgende prominenten zullen de bijeenkomst bijwonen: Professor en filantroop Steven Rockefeller; de Jordaanse Prinses Basma Bint Talal, oprichter van o.a. het Hashemite Fonds voor Menselijke Ontwikkeling; Erna Witoelar, VN-ambassadeur voor de Millenniumdoelen in Azië en de Pacific; Minister President Jan Peter Balkenende; Ruud Lubbers; bevrijdingstheoloog Leonardo Boff; speciaal VN-adviseur Maurice Strong; chimpanseeonderzoeker Jane Goodall en rabbijn Awraham Soetendorp. Jongeren uit de hele wereld zullen aanwezig zijn om de stem van de toekomst te vertegenwoordigen.
De organisatie van de bijeenkomst is in handen van NCDO, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Plan Nederland en het Earth Charter Initiative. De bijeenkomst is uitsluitend toegankelijk voor genodigden.