SAM is internationaal de meest toonaangevende beoordelaar van bedrijven op hun prestaties als duurzame onderneming. Het bureau beoordeelt jaarlijks de Corporate Sustainability Performance van bedrijven uit de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Omdat de Rabobank als niet-beursgenoteerd bedrijf daarin niet voorkomt, vraagt zij bij SAM elke twee jaar een aparte beoordeling aan van haar eigen Corporate Sustainability Performance. Daarbij hanteert het bureau dezelfde criteria als bij DJSI-bedrijven.

Vergeleken met 2003 heeft de Rabobank haar duurzaamheidsscore weten te verbeteren van 74% naar 80%. Daarmee heeft ze haar positie als koploper in Europa bevestigd. Wereldwijd komt ze net achter achter de Australische Westpac Banking Corporation, die haar score wist te verbeteren van 79% naar 84%.
Hans ten Cate, lid van de raad van bestuur van de Rabobank Groep en verantwoordelijk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), reageerde verheugd op de nieuwe SAM-beoordeling van de Rabobank. “Het is onze ambitie om in de toekomst wereldwijd tot de kopgroep te blijven behoren. Om deze doelstelling te realiseren, zijn we bezig MVO verder te integreren in onze financiële kernactiviteiten en daaraan concrete doelstellingen te verbinden.”

Economische, sociale en milieuprestaties
De SAM-beoordeling voor de Corporate Sustainability Performance van een onderneming is gebaseerd op een combinatie van resultaten op economisch, sociaal en milieuvlak. SAM kijkt bij het opereren van een bedrijf op maatschappelijk en milieugebied niet alleen naar deze activiteiten op zichzelf, maar ook naar de betekenis hiervan voor de continuïteit en de waarde van de onderneming op lange termijn.

Klanten en investeerders
Een hoge beoordeling voor de Corporate Sustainability Performance is voor klanten en investeerders een krachtig signaal dat een bedrijf goed omgaat met maatschappelijke en milieuontwikkelingen. Steeds meer klanten en investeerders hechten daar grote waarde aan. De Rabobankorganisatie onderkent het belang van een strategie op het gebied van duurzaamheid.