‘Duurzaamheid is een groot goed en een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. We zijn goed bezig op dit vlak. Het behalen van de gouden CSC Certificering door Romein is daar weer een prachtig voorbeeld van’. Aan het woord is Klaas Huijgen, Manager QHSE van BTE en o.a. medeverantwoordelijk voor het thema duurzaamheid van de BTE-bedrijven. We spreken Klaas over het belang van verduurzaming én natuurlijk over de prachtige prestatie van Romein.
‘Binnen BTE is het thema ‘duurzaamheid’ verdeeld in drie groepen: duurzame processen, duurzame producten en een duurzaam bedrijf. De laatste groep is waar ik mij bezig houd’, vertelt Klaas enthousiast. Klaas legt uit dat voor de betonwarenindustrie (waar BTE onderdeel van uitmaakt) sinds 2017 een duurzaamheidscertificering is ingericht door CSC. De Concrete Sustainability Council (CSC) is een wereldwijd initiatief om de duurzame productie van beton te bevorderen. Het is een certificatiesysteem voor een duurzame productie van beton en verantwoorde herkomst van grondstoffen dat zekerheid geeft aan de afnemers. Leveranciers, zoals BTE, voldoen -door zich te certificeren- aan strenge eisen op het gebied van betrouwbaarheid, deskundigheid, duurzaamheid en arbeidsveiligheid.
‘Voor ons is deze certificering een goede en mooie manier om aan te tonen hoe duurzaam de BTE-bedrijven zijn. Certificering vindt plaats in vier oplopende klassen: brons, zilver, goud en platina. Iedere klasse is dus een trede hoger in de beoordeling van de betonproductie op duurzaamheid. Sinds 2018 zijn al onze bedrijven gecertificeerd. Sommigen brons, anderen zilver en na De Hamer Nijmegen, Kemper Tienray en De Meteoor Rheden is nu ook Romein bekroond met een gouden certificaat!’
Niet stilzitten
De CSC-certificering verloopt een stuk moderner dan andere certificeringstrajecten. Klaas: ‘Het proces verloopt nagenoeg volledig digitaal. Je vraagt als bedrijf een licentie aan en via een webbased tool kun je op ongeveer 160 te toetsen punten je verklaringen, plannen en ander ‘bewijsmateriaal’ uploaden. De certificerende instantie beoordeelt de stukken en bepaalt aan de hand daarvan in welke klasse je gecertificeerd wordt. Na drie jaar volgt dan een her-certificering. In de tussentijd kun je niet stilzitten; je moet natuurlijk wel blijven verbeteren en verduurzamen; het is een weg die je als bedrijf hebt ingeslagen vanuit de wens om het beter te doen. Zoals bij Romein: in 2018 kregen zij het predicaat ‘Zilver’, na de recente her-certificering werd dat ‘Goud’. Een prachtige prestatie, waar we trots op mogen zijn’.
Meer dan zonnepanelen
De toetsing kijkt naar veel punten waarop je als bedrijf duurzaam bezig bent. ‘Dat gaat verder dan een laadpaal of zonnepanelen’, legt Klaas uit. ‘Er wordt bijvoorbeeld ook getoetst op Klaas Huijgen veiligheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en -het belangrijkste punt- het gebruik en herkomst van grondstoffen. Kortom een reeks van economische, maatschappelijke en milieuvriendelijke invloeden. Zo leverde het voor Romein bijvoorbeeld extra punten op dat hun toeslagenleverancier óók CSC-gecertificeerd is. Hoe meer bedrijven in jouw proces en keten duurzaam bezig zijn, hoe beter dat natuurlijk is. Het gaat er uiteindelijk om dat we als mens, maatschappij én bedrijven de aarde zo gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben’.
Gouden niveau
Klaas heeft er alle vertrouwen in dat alle BTE-bedrijven uiteindelijk het ‘gouden niveau’ van deze belangrijke certificering kunnen behalen. ‘Bij De Hamer verwacht ik dat dit al op heel korte termijn gaat gebeuren. De andere bedrijven zullen in 2021 volgen. BTE vindt duurzaamheid echt belangrijk en heeft het een prominente plaats in het bedrijfsbeleid gegeven. We waren niet de eerste in de branche, maar wél de eerste die álle locaties had gecertificeerd! Investeren in een duurzamere organisatie heeft alleen maar voordelen. Je hebt bij aanbestedingen meestal een streepje voor; je kunt immers aantonen dat je het als bedrijf goed en duurzaam voor elkaar hebt. Maar los daarvan zit de wil om steeds weer te verbeteren eigenlijk gewoon in het DNA van BTE; we willen vooruit, groeien en ontwikkelen. Maar dan natuurlijk wel op een verantwoorde manier voor mens, maatschappij en milieu!’