De Vlaamse minister van Werk en van Sociale Economie, Frank Vandenbroucke en Kathleen Van Brempt, onderstrepen bij de opening van het centrum op 19 april de noodzaak van een centrum dat alle info en kennis verzamelt. “Het kenniscentrum moet uitgroeien tot dé referentie op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) in Vlaanderen”, zeggen ze. Behalve informeren en hulp bieden, zal het centrum ook een inventaris opmaken van ‘witte vlekken’ op het gebied van mvo. “Het moet ook de netwerking tussen alle betrokkenen bevorderen.”
Vandenbroucke en Van Brempt spreken over ‘Lerende Netwerken. “Bedrijven, ngo’s en andere geïnteresseerden kunnen via ‘Lerende Netwerken’ ervaring uitwisselen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze kunnen ook van elkaar leren hoe ze theoretische benaderingen kunnen omzetten in de praktijk.” De netwerken zullen rond 7 thema’s werken: bedrijf en buurt, talentontwikkeling, het bedrijf als lerende organisatie, kmo’s en mvo, transparantie, bedrijfsleven en ngo’s en sociale dialoog. “Per thema zal een promotor de taak krijgen belangstellende bedrijven en andere spelers te verzamelen en te doen samenwerken. Zij rapporteren aan een onafhankelijke ploeg van academici,
(ex-)bedrijfsleiders en adviesbureaus sociale economie. Zij zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de website”, leggen de sp.a-ers uit.
Het digitaal kenniscentrum zal instaan voor de ontwikkeling van het portaal www.mvovlaanderen.be. De site moet tegen het najaar operationeel zijn. 2,5 voltijdse equivalenten zullen het centrum bemannen.
Voor de ontwikkeling van het centrum gaat de Vlaamse overheid een partnerschap aan met Business & Society Belgium. De overeenkomst loopt tot 31 december 2007. Het totale budget voor de hele periode bedraagt ongeveer 600.000 euro. Daarvan komt 260.000 euro van de Vlaamse overheid (administratie Werkgelegenheid). B&S Belgium engageert zich voor 107.000 euro en het Europees Sociaal fonds (ESF) voorziet een cofinanciering van 233.000 euro.
De Lerende Netwerken krijgen financiële ondersteuning van het ESF en de Vlaamse overheid. Voor de projectperiode van drie jaar gaat het 1.600.000 van het fonds en 450.000 euro van Vlaanderen. Samen zijn die bijdragen goed voor de helft van de begroting. De andere helft komt via de promotoren.