Het zou maar zo kunnen dat je in je bedrijfspand een televisie wilt ophangen. Mogelijk wil je dit doen zodat je werknemers TV kunnen kijken tijdens de pauze, maar de televisie kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om er een bedrijfsvideo op te laten zien met behulp van een HDMI kabel voor de klanten in de winkel. Als duurzame ondernemer wil je hierbij natuurlijk niet te veel stroom verbruiken. Je zult dan ook zeker moeten kijken naar de decoder. Een aantal oudere decoders gebruiken namelijk meer stroom dan een wasmachine per jaar. Het is dan dus beter om een nieuwe televisie aan te schaffen. Toch is dit ook niet bepaald duurzaam in de meeste gevallen. Maak dus een bewuste keuze en kies voor een relatief simpel model. Dit is verstandig aangezien groter en geavanceerder normaal gesproken ook direct een hoger energieverbruik betekent.
Formaat, kijktijd en energielabel
Een TV belast het milieu met name door het verbruiken van stroom. Dit zal het broeikaseffect versterken aangezien elektriciteitscentrales CO2 uitstoten. Als je dit wilt beperken dan is het hoe dan ook slim om te kiezen voor een klein scherm. De impact op het milieu zal hierdoor verlaagd worden. Daarnaast zal het aantal uren dat je de televisie aan hebt staan ook zeker van invloed zijn. In een bedrijfspand zal dit naar alle waarschijnlijkheid al snel 8 uur zijn, wat natuurlijk hartstikke lang is en dus totaal niet duurzaam. De televisie zal dan per jaar al snel tussen de 200 en 1000 kWh verbruiken. Gebruik je een digitale decoder hiervoor? Je kunt er dan jaarlijks 100 tot 500 kWh bij optellen. Om een zuinige televisie te kunnen vinden moet je letten op het energielabel. Heb je een klein exemplaar met energielabel A+ gevonden? Goed bezig! Dit zal ongeveer de helft van de stroom verbruiken als je het vergelijkt met dezelfde TV die energielabel B heeft.
Geen plasma
Tegenwoordig maakt zo goed als iedereen gebruik van een televisie met een plat scherm. Tussen het energieverbruik van dit soort televisies zit veel verschil. Zo zal een plasmascherm een stuk meer energie verbruiken dan een led TV, terwijl een groot scherm dus ook weer meer energie zal verbruiken dan een klein scherm. Toch is het sowieso niet slim om te kiezen voor een TV met een plasma scherm. Jaarlijks zal dit per jaar ongeveer 1000 kWh energie verbruiken als je hebt gekozen voor een exemplaar van 42 inch die dagelijks 8 uren aan staat in je bedrijfspand. Dit zal je ruim 220 euro kosten, het is dus niet goed voor zowel het milieu als je portemonnee. Een led TV met een 32 inch scherm is al meer dan de helft goedkoper en duurzamer dan het plasmascherm.
Zet de digitale decoder uit
De digitale decoder is zonder twijfel een stille stroomvreter, wat voornamelijk voor de oudere exemplaren geldt. In de stand-by stand verbruiken deze oude decoders namelijk vrij veel stroom. Bij de nieuwe decoders is dit niet het geval, zij mogen in stand-by namelijk niet al te veel energie verbruiken. Bij oude kastjes was dit dus nog niet het geval. Per jaar kan zo’n decoder al snel meer dan 250 kWh aan energie verbruiken, wat ruim 50 euro kost. Het verbruikt dan ook meer dan een gemiddelde wasmachine. Gebruik je bij de televisie in je bedrijfspand een oude decoder? Zet dit kastje dan helemaal uit als de TV niet aan staat. Dit zal een grote besparing opleveren terwijl er geen instellingen verloren zullen gaan. Wel heeft het uitzetten van de digitale decoder een nadeel. Het zal namelijk een tijdje nodig hebben om weer op te starten. Met een tijdschakelaar kun je dit probleem voorkomen.