‘Mobiliteit en transport zijn voor ons allemaal van belang. Maar hoewel het veel voordelen heeft, komt mobiliteit niet zonder kosten voor de samenleving. Met afstand de grootste uitdaging die de transportsector de komende jaren tegemoetziet, is om de CO2-uitstoot drastisch omlaag te brengen en te verduurzamen.’
Met die woorden begint de Europese Commissie haar Strategie Duurzame en Slimme Mobiliteit. Deze strategie vormt de verdere uitwerking van het onderdeel mobiliteit in de Europese Green Deal en is de routekaart waarlangs de Europese Unie mobiliteit in de komende jaren verder wil verduurzamen en digitaliseren.
Vanaf juni 2021 presenteert de Europese Commissie concrete wetsvoorstellen die invulling moeten geven aan de 82 voorstellen onder 10 pijlers die in de Strategie gepresenteerd zijn. Welke impact zullen de voorstellen hebben op het dagelijks werk van bedrijven, brancheorganisaties en ngo’s in Nederland? Welke kansen en risico’s biedt de strategie voor onze nationale doelstellingen in het Klimaatakkoord? En wat moeten de Rijksoverheid en de Europese Commissie bij de ontwikkeling van deze wetsvoorstellen wat u betreft echt niet vergeten?
Daarover gaat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat graag met u in gesprek. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven zal de inhoud van de Strategie toelichten en nader ingaan op de risico’s en kansen die het kabinet ziet. Vervolgens kunt u in break-outsessies uiteen om met andere deelnemers en ervaringsdeskundigen vanuit het bedrijfsleven, de Europese Commissie en de Rijksoverheid te spreken over drie belangrijke deelonderwerpen van de strategie, namelijk de voorgenomen veranderingen in brandstofbeleid (RED, AFID), voertuigbeleid (CO2-normen, Euro7) en de mogelijke uitbreiding van het Europese emissiehandelssysteem naar mobiliteit (ETS).