Met de actie protesteerden de organisatoren tegen de import van Burmees teak door enkele grote Nederlandse houtimporteurs en tegen het veelvuldig gebruik van Burmees teak in de plezierjacht. Er zijn in toenemende mate duurzame alternatieven beschikbaar (waaronder FSC-gecertificeerd hout); vorig jaar werd de IJsvogel op de HISWA gepresenteerd; een schitterend jacht dat volledig vervaardigd is van FSC-hout.
Burma staat bekend als een van de meest extreme dictaturen ter wereld. De mensenrechten worden er op grote schaal geschonden. Ook komt er veel dwangarbeid in Burma voor, deels gerelateerd aan de houtsector. Burma kent volgens de VN het hoogste ontbossingspercentage van heel Zuidoost-Azië. Het Burmese regime gebruikt de inkomsten van hout om onder meer een burgeroorlog tegen etnische minderheden te financieren.
De Nederlandse regering vraagt bedrijven al enkele jaren formeel om geen handel te drijven met Burma. De Tweede Kamer heeft in november vrijwel unaniem een motie aangenomen die oproept tot een totaalverbod van alle import van Burmees hout. De EU heeft in oktober 2004 voor het eerst economische sancties tegen Burma ingesteld. De Burmese oppositie roept eenstemmig bedrijven op om geen hout uit het land te importeren.
Het BCN roept scheepsbouwers en houthandelaren dringend op om actief onderzoek te doen naar (en gebruik te maken van) duurzame alternatieven voor Burmees conflicthout, waaronder met name FSC-gecertificeerd hout.