Vooral het kledingmerk Benetton die tijdens het onderzoek geen informatie wilde geven, stelt teleur. De bekende maatschappijkritische affiches van dit merk lijken je te willen aanzetten tot nadenken, maar er zit geen enkel ideaal achter. Benetton doet vooralsnog niets aan duurzaamheid. Veel Geblaat en dus weinig wol.

Goede Waar & Co nam tijdens het onderzoek de productieketen van wol onder de loep. Gekeken is naar het welzijn en vervoer van de dieren, het milieu, de arbeidsomstandigheden en eerlijke handel. De biologische Consequent truien van Sari komen als beste uit het onderzoek. Asarbolsem (ook van Sari) en Oilily zijn goede tweede en derde. Bedrijven als Benetton, Didi, Esprit, Forecast, Replay en Superstar vonden de vragen in het onderzoek zo lastig dat ze niet hebben gereageerd. Diesel, G star, G-sus, Guess, Inwear, Mango, Pall Mall en Vero Mode lukten het niet op binnen de gestelde tijd antwoord te geven.

Om uiteindelijk de informatie boven tafel te krijgen, was moeilijk. Veel bedrijven zijn nauwelijks bereid om mee te werken en op de websites van de diverse merken ontbreekt informatie over normen voor mens- dier en milieuvriende-lijkheid. Op slechts een paar sites zijn gedragscodes gevonden. Ze stellen echter niets voor. Zara vorm een uitzondering en scoort goed op de website: een duurzaamheidrapport met reactieformulier.
Angorakonijnen de pineut
De meeste bedrijven weten weinig of niets over het welzijn van de dieren die hun wol leveren. Alleen Oilily Italië en Sari Consequent weten of er bij ‘hun’ dieren pijnlijke ingrepen zijn toegestaan. De Consequent truien komen van bio-logisch gehouden schapen. Vooral de angorakonijnen, schapenlameren, geiten en rammen staan hun ‘wol’ niet met liefde af. Bij schapenlammeren worden de staarten geknipt of afgekneld; geiten worden onthoornd. Rammen en bokken worden gecastreerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vooral angorakonijnen de pineut zijn. Het ras is zover doorgefokt dat de dieren heel tere voetzolen hebben. Omdat ze ook nogal zwaar zijn (4kg), halen ze hun poten open aan de gaasbodem. Veel konijnen sterven door het hardhandig plukken en onderkoeling. Bedrijven als Dept, Esprit en Zara gebruiken angorawol, maar mogelijk ook bedrijven die niet hebben geantwoord.

Op het gebied van milieu scoren ook alle bedrijven slecht. Alleen Sari krijgt een compliment; de truien van het merk Consequent dragen het Duitse biologische keurmerk IVN.

Volgens het onderzoek stelt het bekende Wolmerk (zuiver scheerwol) nauwelijks eisen op het gebied van mens- milieu- en diervriendelijkheid. Het merk verbiedt alleen kinder- en dwangarbeid. Zeker de konijnen zullen er blij mee zijn als ook bovengenoemde eisen in het wolmerk worden opgenomen.