Het BCN heeft dit jaar een groot aantal brieven, e-mails en informatiepakketten naar Hartman gestuurd, en een persoonlijk overleg met de directeur van Hartman gevoerd. Het BCN maakte zich grote zorgen over de verkoop van tuinmeubelen die gemaakt zijn van Burmees teak door Hartman.

“Op basis van gesprekken met partijen in Azië hebben wij nu in ons business plan voor dit seizoen (t/m eind zomer 2005) meegenomen alle zakelijke relaties met Burma voor eind september af te bouwen,” zo schreef directeur Haafkens het BCN. Tevens zei Haafkens het BCN toe de informatievoorziening over (de keerzijdes) van Burmees houten tuinmeubelen te verbeteren. Het BCN is blij dat Hartman, met deze nieuwe stappen, diens beleid in overeenstemming brengt met de oproepen van de Burmese oppositie en bijvoorbeeld het Nederlands regeringsbeleid.

Burma wordt geregeerd door een uiterst gewelddadige militaire dictatuur. Marteling, dwangarbeid en groepsverkrachtingen zijn er aan de orde van de dag. De Nederlandse regering verzoekt daarom, net als de Burmese oppositieleidster en Nobelprijswinnares voor de Vrede (Aung San Suu Kyi), bedrijven al jaren om geen handel met Burma te drijven. Hout is een voorname inkomstenbron van de Burmese junta. De Tweede Kamer heeft eerder deze maand vrijwel unaniem een motie aangenomen waarin wordt opgeroepen tot een totaal-verbod op de import van Burmees hout.