Energiebesparing gaat om meer dan alleen het vervangen van oude gloeilampen. Steeds meer bedrijven zien dan ook in dat energie enerzijds een beheersbare kostenpost is en dat het anderzijds iets is dat ze ook zelf kunnen opwekken. Dergelijke investeringen zijn dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de cijfertjes achter het bedrijf. Dat bewijzen ook deze drie voorbeelden.
Zonnepanelen als functionele overkapping
In het Noord-Brabantse Olland werden recent 500 zonnepanelen als overkapping geplaatst boven bramen van een fruitboerderij. De combinatie van zo’n overkappingen met zachtfruit werd nog niet eerder uitgetest. Deze zonnepanelen laten 40% van het licht door en vangen 60% van het licht op. De unieke dubbele functie kan een omwenteling in de landbouwsector veroorzaken, een sector waar veel grond en ruimte voor zonnepanelen een feit is. Momenteel loopt er wel een onderzoek in samenwerking met de Wageningen University & Research om ook de biologische aspecten te onderzoeken, maar de Ollandse fruitboer is alvast heel enthousiast.
Ook elders worden zonnepanelen steeds vaker als nuttige overkapping aangewend. Bij Disneyland Parijs beslisten ze bijvoorbeeld om hun parkeerterrein met zonnepanelen te overkappen, waardoor auto’s koeler staan in de zomer en de beschikbare ruimte maximaal wordt aangewend voor het opwekken van groene energie. En zo draagt ook Mickey zijn steentje bij.
Energieverbruik beperken met software
Software kan een ongelofelijke hulp zijn bij het realiseren van energiebesparingen in bedrijven. Een voorbeeld daarvan is het softwaresysteem Tecnomatix Plant Simulation. Dit softwarepakket is ontworpen voor het optimaliseren van complexe bedrijfsprocessen. Hierbij maakt men de verschillende bedrijfsprocessen inzichtelijk, voert men simulaties uit en gaat men stap voor stap de processen optimaliseren. Het programma heeft een Energy Analyzer-integratie waarmee meteen ook het totale energieverbruik wordt gevisualiseerd. Hierdoor is het mogelijk om na te gaan waar het mogelijk is om energie te besparen.
Bij Mr Mallo, een marshmallowproducent die goed is voor 15.000 ton marshmallows per jaar, werd deze software in samenwerking met cards PLM ingezet om slimmer om te gaan met voorraden. Marshmallows zijn een echt seizoensproduct. Enerzijds moeten ze dan snel kunnen schakelen en zo nodig razendsnel grote hoeveelheden kunnen produceren. Anderzijds merkten ze dat er veel middelen en energie verloren ging aan het nodeloos aanleggen van stocks. Dankzij Plant Simulation konden ze eindelijk betere productieprognoses opstellen en binnen een tijdsframe van drie maanden goede voorspellingen doen.
Remenergie recupereren
Het openbaar vervoer is hoe dan ook een drijvende kracht achter een groenere wereld. De NS wil dat treinen de duurzaamste vorm van transport blijven en daar gaan ze steeds verder in. Zo is een groot deel van de treinen nu al in staat om remenergie te recyclen. De remenergie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de verwarming, koeling en verlichting in de trein. Een InterCity kan tijdens het remmen ongeveer 8% van zijn eigen energieverbruik opwekken. Bij RET (de Rotterdamse Electrische Tram N.V.) heeft men al aangegeven dat men er nu hetzelfde wil doen met de trams. Dit zou een energiebesparing van 9 tot 10% moeten opleveren. Remmen, het klinkt zo eenvoudig en alle treinen en trams doen het nu eenmaal, terwijl de energierecuperatie toch wel mooi is.