Global Compact is in juli 2000 geïntroduceerd door de Secretaris-Generaal van de VN, Kofi Annan, en daagt bestuurders van bedrijven uit een aantal grondbeginselen met betrekking tot mensenrechten, arbeidsnormen en -waarden, de bescherming van het milieu en maatregelen tegen omkoperij te onderschrijven en daar naar te handelen. Global Compact verenigt bedrijven met VN-organisaties, internationale vakorganisaties, non-gouvermentele organisaties en andere belanghebbenden om een duurzamere en mondiale economie op te bouwen.
-Door de aansluiting bij het Global Compact van de VN verbindt Akzo Nobel zich aan de grondbeginselen zoals die zijn vastgelegd in het Compact”, aldus Hans Wijers, CEO van Akzo Nobel en tevens voorzitter van de CSR Council van de onderneming. -Wij hebben Corporate Social Responsibility geïntroduceerd als proces om meer structuur en transparantie te brengen in de activiteiten die wij al langer op dit vlak uitvoeren. Door deze nieuwe stap nemen wij deel in het nog gerichter vinden van oplossingen voor de uitdagingen van de globalisering.”
Akzo Nobel sluit zich aan bij bedrijven van over de hele wereld die het bevorderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen als doel hebben. Ook zijn er veel internationale vak- en maatschappelijke organisaties aangesloten bij het Global Compact. Het initiatief gaat uit van vrijwillige gedragcodes voor publieke aansprakelijkheid en transparantie van de zijde van bedrijven, vak- en maatschappelijke organisaties. Alle organisaties die het Global Compact onderschrijven, verplichten zich ertoe jaarlijks verslag uit te brengen aan Kofi Annan over de voortgang op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Nieuwe prestatie-indicatoren voor niet-financiële rapportage
Ook breidt Akzo de niet-financiële rapportage uit met negen prestatie-indicatoren. Er zijn drie nieuwe parameters gecreëerd op het gebied van gezondheid en veiligheid op de werkplek, inclusief veiligheidsvoorwaarden voor medewerkers van derden die op het terrein van Akzo Nobel actief zijn. Bovendien gaat Akzo Nobel rapporteren over het aantal ernstige ongevallen. Vijf nieuwe parameters hebben betrekking op milieuprestaties. Als reactie op de wereldwijde bezorgdheid over een efficiënt gebruik van energiebronnen, de opwarming van de aarde en klimaatsverandering, hebben drie daarvan te maken met energieverbruik.
Vanaf 2005 worden de resultaten van deze indicatoren opgenomen in het Jaarverslag. -Akzo Nobel doet wederom een stap vooruit in de rapportage van niet-financiële prestaties”, aldus André Veneman, Director CSR en HSE. -De nieuwe indicatoren, die liggen op het terrein van gezondheid, veiligheid en milieu, zijn belangrijk voor Akzo Nobel als bedrijf en de maatschappij als geheel.
Wij onderkennen bijvoorbeeld dat veilige werkomstandigheden net zo belangrijk zijn voor medewerkers van derden als voor onze eigen medewerkers. Door ons te richten op efficiënt energiegebruik reageren wij op de maatschappelijke bezorgdheid over klimaatverandering. Omdat de nieuwe parameters op dit gebied de basis vormen voor prestatiemetingen van alle Akzo Nobel-locaties, zijn alle medewerkers wereldwijd betrokken. Wij zijn vastbesloten onze prestatie voortdurend te verbeteren. Dit vereist de betrokkenheid van alle werknemers omdat een prestatieverbetering uiteindelijk afhangt van de steun en betrokkenheid van al onze mensen op elk niveau binnen de onderneming.”