Dat Philips het hoogste scoort wil niet zeggen dat het 100% duurzaam is. Maar het scoort wel als enige in topvier van alle gemeten duurzaamheidsthema’s: bedrijfsethiek, samenleving, werknemers, leveranciers, milieu, corporate governance en klanten.

DSR gebruikt de zogenoemde ‘best in class’-methode. Dat betekent dat de prestaties van de AEX-fondsen worden vergeleken met het gemiddelde van hun eigen bedrijfstak in Europa. Maar tevens wordt rekening gehouden met het gewicht van de thema’s. Zo weegt milieu zwaarder in de energiesector dan bij bijvoorbeeld financiële bedrijven. De duurzaamheidsscore van Philips ligt ruim boven 50% het gemiddelde van de consumentengoederenbedrijfstak.

Een andere koploper is Reed Elsevier, nummer twee op de lijst. De uitgever scoort ruim 40% hoger dan het Europese gemiddelde. Het gemiddelde van concurrent VNU ligt een paar procent boven het gemiddelde, terwijl Wolters Kluwer daar ruim 30% onder zit.

Ook tussen de bedrijven in de financiële sector bestaan grote verschillen. De ING Groep staat op de derde plaats van de top-25. Fortis is te vinden op plaats 7, ABN Amro op 12, Aegon op 17 en Van der Moolen op plaats 24. Van der Moolen doet het bijna 50% slechter dan het gemiddelde van de hele financiële sector. Het enige thema waarop dit beursbedrijf hoger dan gemiddeld scoort is corporate governance.

Bij ‘bedrijfsethiek’ staat Philips weer bovenaan, met op enige afstand Ahold. DSR kijkt bij bedrijfsethiek naar de aanwezigheid van algemene ethische principes binnen het bedrijf en naar de manier waarop het omgaat met specifieke principes als omkoping en corruptie. Akzo stelt bij zijn ‘business principles’ expliciet dat omkoperij verboden is. Maar bij de toelichting stelt het chemiebedrijf dat het hier gaat om richtlijnen en niet om voorschriften en dat in sommige landen corruptie een ‘fact of life’ is. Dus het is onduidelijk wat nu precies de dagelijkse praktijk bij Akzo Nobel is. Bij VNU staat dat omkoperij in welke vorm dan ook verboden is.

Vrijwel alle AEX-bedrijven publiceren informatie over hun betrokkenheid bij het tweede thema, ‘samenleving’. Shell, Reed Elsevier, Unilever en de ING Groep doen dat via hun website, jaarverslag en duurzaamheidsverslag. Van der Moolen, Hagemeyer en Wolters Kluwer publiceerden niets over dit thema in 2003.

LogicaCMG scoort het hoogste van alle AEX-bedrijven op corporate governance. Volgens DSR heeft dat ook te maken met de Britse origine van de IT-onderneming waar de wetgeving op dat gebied veel strenger is. Aegon is op dit thema hekkensluiter. Deze verzekeraar scoort meer dan 10% onder het Europese bedrijfstakgemiddelde. Heineken en Unilever scoren hierop ook slecht.

Bij het thema ‘werknemers’ haalt ING Groep de hoogste score, omdat met name zijn ziekte-index daalde en het concern de maximale score haalde op werknemerstevredenheid. Bij ABN Amro staan de arbeidsvoorwaarden in de belangstelling vanwege het overtreden van het wettelijke ‘last in, first out’. De rechter moet daarover nog uitspraak doen. Toch scoort de bank nog bijna 20% boven het gemiddelde. Hagemeyer en Van der Moolen scoren op werknemers het laagst.