Dit zei chief investment officer Roderick Munsters van PGGM afgelopen vrijdag in de marge van een congres van het Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling.
PGGM spreekt al twee jaar met het hoogste management van Europese beursgenoteerde bedrijven. Dit jaar is het pensioenfonds ook in overleg getreden met de top van Amerikaanse bedrijven in het kader van ‘ duurzaam beleggen’. Het programma heeft betrekking op euro 4,5 mrd van de aandelen, tegen euro 2,5 mrd voor de uitbreiding naar de Verenigde Staten. ‘We verwachten dat de dialoog met bedrijven voor een groter deel van de aandelenportefeuille geschikt is’, aldus Munsters. PGGM heeft in totaal euro 55 mrd aan belegd vermogen, waarvan circa de helft in aandelen zit.
Voor de praktische uitvoering van de dialoog met het management krijgt PGGM hulp van de gespecialiseerde Britse vermogensbeheerder Isis. Er vinden onder meer discussies plaats over manieren waarop bedrijven het risico van reputatieschade in de hand houden. Op initiatief van Isis leggen bedrijven hun inspanningen onder de loep op het gebied van milieu, werkomstandigheden, beloning, en corruptiebestrijding.
‘We streven naar meer bewustzijn bij topmanagers van risico’s die hun peers, de sectorgenoten, beter beheersen en zij minder, omdat ze er geen maatregelen voor hebben getroffen’, aldus Munsters.
Zo geniet farmacieconcern Pfizer extra aandacht van PGGM en Isis. Terwijl veel sectorgenoten als GlaxoSmithKline en Novartis veel kritiek krijgen over hun beleid in ontwikkelingslanden, staat Pfizer extra onder druk.
Dat komt omdat dit concern weliswaar een donatieprogramma heeft voor medicijnen aan ontwikkelingslanden, maar geen prijsdifferentiatie toepast. Dat kan tot reputatieschade leiden.
Volgens Munsters is het extra rendement door de aanpak nog onzeker. Wel staat vast dat in 30% van de benaderde ondernemingen gedrags- en /of beleidsverandering tot stand is gekomen.