Steeds meer bedrijven in Nederland verplaatsen hun ICT-banen naar het buitenland en dit zogenoemde offshoring kost naar schatting al tienduizenden banen. Reden voor de vakbeweging om de discussie hierover op gang te brengen. -We moeten vooral meer investeren in kennis en meer samenwerken”, zegt Van der Kolk. -Het Innovatieplatform van Balkenende schittert door afwezigheid. We vroegen ons daarom af of wij als vakbond niet zelf iets meer kunnen betekenen om dit proces te begeleiden.”
Van der Kolk pleitte tijdens het seminar voor het verankeren van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de wetgeving. Als een bedrijf zijn technologische afdeling wil verplaatsen, dan moeten in het sociaal plan afspraken komen over bijvoorbeeld een goed loon voor de werknemers elders en het respecteren van de mensenrechten. Ook moet het bedrijf moeite doen om ontslagen Nederlandse werknemers naar een nieuwe baan te begeleiden.
Ten slotte pleit de bond voor een efficiency-toets. Wil een bedrijf een afdeling naar het buitenland verplaatsen, dan moet het dat melden bij bijvoorbeeld de NMA, die bekijkt of de argumenten kloppen. Zo ja, dan moet dat bedrijf een deel van de geschatte winst – voortkomend uit de verplaatsing – investeren in de Nederlandse maatschappij. Van der Kolk: -Die bedrijven zijn groot geworden dankzij Nederlandse werknemers en subsidies van de overheid. Dat maakt hen schatplichtig naar de samenleving.”