HET is even schrikken voor de keurige dames en heren die naar de algemene vergadering van ING in Den Haag gekomen zijn. Vanaf het gele pamfletje dat ze bij de ingang uitgereikt krijgen, kijkt een mismaakte jongeman hen beteuterd aan. Van zijn benen resten niets meer dan stompjes, van zijn rechterarm slechts het bovenste deel. De afbeelding van het landmijnslachtoffer dient om aan te klagen dat ING de productie van verboden wapens mee helpt financieren. De naam van de actiewebsite liegt er al evenmin om: www.verminkING.nl.

Uitgevers van het pamflet zijn Netwerk-Vlaanderen en de Nederlandse politieke partij SP. Samen grepen zij de algemene vergadering van ING gisteren aan om de aandeelhouders te wijzen op het weinig ethische beleid van de financiële groep. Het plein voor het theater waar de ING-aandeelhouders bijeenkomen, ligt bezaaid met houten imitatiemijnen. Twee geüniformeerde betogers zijn druk doende met wat eruit ziet als ontmijningsactiviteiten.

,,De bedoeling is om de aandeelhouders en het publiek te laten weten dat het er bij de grote banken niet altijd zo proper aan toegaat”, zegt Inez Louwagie van Netwerk Vlaanderen. ,,Onze ervaring is dat zij het belangrijk vinden dat deze discussie wordt gevoerd”. Net als de andere betogers heeft zij een aandeel ING gekocht om te kunnen meepraten tijdens de vergadering. Ook van Axa, Dexia, KBC en Fortis hebben sympathisanten van Netwerk-Vlaanderen aandelen aangeschaft om op de algemene vergadering het beleid rond wapenbeleggingen te kunnen aanklagen. Vorige week was een Belgische delegatie in Parijs om de kwestie aan de Axa-leiding voor te leggen. Maar de Franse aandeelhouders bleken niet zo gevoelig voor het ethische beleid van hun bank. ,,De tweede vraag konden we al bijna niet meer stellen omdat de andere aandeelhouders luidkeels begonnen te joelen”, vertelt betoger Karl Maeckelberghe.

In Nederland ligt dat anders. Bedrijven hebben er juist veel aandacht voor verantwoord ondernemen. ABN-Amro bijvoorbeeld heeft na protest van de SP besloten zijn investering in het Britse bedrijf Insys, dat clusterbommen test voor het Britse leger, af te bouwen. Ook ING zelf doet er veel aan om verantwoord te ondernemen. Vorig jaar kreeg het bedrijf er zelfs een onderscheiding voor van het tijdschrift The Banker.

Louwagie verwijst dan ook naar die prijs als ze aan het begin van de vergadering ING-topman Ewald Kist aan de tand voelt over de beleggingen in onder meer de landmijnproducenten STE en ATK. ,,Is het niet juist dan uw plicht om een waterdicht investeringsbeleid uit te werken?”, wil ze weten. Kist geeft haar gelijk. ,,In zijn algemeenheid doen wij geen zaken met bedrijven die landmijnen produceren. Dat hoort niet bij ING, geen twijfel mogelijk. Als uit de nu gepubliceerde gegevens zou blijken dat dat dat toch zo zou zijn, bijvoorbeeld via beleggingsfondsen, zullen we daarnaar kijken en er een eind aan maken. Het zou kunnen dat de aandelen via beleggingsfondsen in ons bezit komen. Maar geef ons even de kans om na te gaan wat er aan de hand is”. Ook andere aandeelhouders die vragen hebben over de wapeninvesteringen van ING krijgen een dergelijk antwoord. Kist moedigt hen zelfs aan om te melden waar de bank haar eigen principes overtreedt. Niet dat ING radicaal alle banden met de wapenindustrie wil schrappen. Kist legt uit dat zijn bedrijf zich laat leiden door internationale wapenverdragen en de Navo-richtlijnen. Dat betekent waarschijnlijk dat financiële banden met wapenreuzen als EADS of Lockheed Martin niet worden doorgeknipt.

Toch zijn de actievoerders na afloop tevreden. ING is van goede wil en lijkt bereid om kritisch naar zichzelf te kijken. Dat is al meer dan van Axa gezegd kan worden.