Vloerenfabrikant Interface lanceert vandaag haar nieuwe collectie tapijttegels NY+LON Streets in Nederland. Deze tegel is voorzien van een innovatieve backing: De CQuest™ Bio backing. Door deze backing, gemaakt met CO2-negatieve materialen, realiseert Interface een aanzienlijke CO2-reductie van de vloerproducten. Een belangrijke stap in de Climate Take Back-missie van het bedrijf, dat door de ontwikkeling van duurzame vloerproducten en het gebruik van koolstof als bouwsteen een positieve bijdrage wil leveren aan het terugdraaien van de opwarming van de aarde.
“Om onze Climate Take Back-missie voort te zetten is het onze taak om innovatieve manieren te vinden om de CO2-voetafdruk van onze producten verder te verlagen,” zegt Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager bij Interface, over deze innovatie. “Deze nieuwe backing met CO2-negatieve materialen draagt hieraan bij. We kunnen onze klanten nu bovendien nog beter ondersteunen bij het bereiken van hun eigen doelen op het vlak van CO2-reductie en circulaire economie.”
Biobased materialen
De missie van Interface is de CO2-voetafdruk te verkleinen van ruimtes als ziekenhuizen, kantoren en schoolgebouwen. Door onderzoek en innovatie heeft Interface het ontwikkelingsproces van de backings verder geoptimaliseerd, met als resultaat de CQuest™ Bio backing. Dit proces begon met het toevoegen van nieuwe biobased materialen en meer gerecycled materiaal. Vervolgens heeft Interface gemeten hoe deze materialen de CO2-voetafdruk beïnvloeden. Deze nieuwe materialen zijn afzonderlijk gemeten netto CO2-negatief, waardoor de CO2-voetafdruk van de gehele tapijttegel wordt verkleind. De CO2-voetafdruk van de producten wordt officieel gevalideerd middels onafhankelijk getoetste en geregistreerde EPD’s (Environmental Product Declarations). Deze verklaringen maken het mogelijk om de CO2-impact van vergelijkbare producten met elkaar te vergelijken. De EPD’s van de nieuw gelanceerde collectie worden in oktober gepubliceerd.
Stadse invloeden
De NY+LON Streets collectie is geïnspireerd op New York City en Londen en ontworpen door David Oakey. De tapijtcollectie maakt gebruik van speelse, frisse texturen en patronen om zo een nieuw perspectief op de steden te geven. De verschillende patronen doen denken aan stedelijke elementen zoals asfalt, versleten metaal en karakteristieke bestrating. Door het formaat van de tegels (50 x 50 cm) kunnen architecten en ontwerpers de tapijttegels eenvoudig en efficiënt combineren met Interface luxe vinyltegels (LVT) en nora rubberen vloeren om zo duurzaam mogelijk te werken.
Over Interface
Al meer dan 25 jaar heeft duurzame vloerenfabrikant Interface de missie om de CO2-voetafdruk van hun vloerproducten te verlagen. Sinds 2019 zijn alle vloeren van Interface, tapijt, LVT en rubber, CO2 neutraal over de gehele levenscyclus via het Carbon Neutral Flooring Programma. Het bedrijf heeft de ambitie om klimaatpositief te zijn in 2040.