In Wieringerwerf komt een testcentrum voor grote windturbines. Onderzoeksinstituut TNO en GE gaan hier in Nederland samen ’s werelds grootste turbinebladen testen. De gemiddelde windturbine heeft momenteel wieken van ongeveer 40 meter. De reuzeturbines hebben wieken van haast 250 meter, die per omwenteling veel meer energie opleveren. Hierdoor wordt windenergie een stuk goedkoper voor personen en bedrijven.
Lagere kosten
Kosten van energie zijn belangrijk voor particulieren en bedrijven. Niet voor niets vult haast iedereen een energievergelijker in voordat een energiecontract wordt afgesloten. Het windpark van de toekomst krijgt reuzewindturbines met wieken van meer dan zes keer het gebruikelijke formaat. Deze turbines wekken veel meer energie op per omwenteling, waardoor de kosten per kilowattuur afnemen. Op het moment dat windenergie goedkoper is, nemen meer mensen en bedrijven dit af en wordt de energietransitie sneller gerealiseerd.
Grens aan formaat?
Door de turbinebladen zo groot te maken, begeeft het testcentra zich op onontgonnen terrein. De natuurkundige grenzen worden voortdurend verlegd bij deze technologische uitdaging. Om deze reden komt er een testcentrum in Nederland te staan, zodat er geëxperimenteerd kan worden met de turbinebladen. Wat gebeurt er als bladen van 250 meter draaien. Ontstaan er bijvoorbeeld ongewenste trillingen? En hoe wordt voorkomen dat de turbinebladen scheuren? Dit zijn allemaal complexe vraagstukken die goed onderzocht moeten worden, voordat deze windturbines massaal worden ingezet op de Noordzee.
In Nederland staan al grote windturbines, zoals de Haliade-X met turbinebladen van 220 meter. Deze levert sinds november stroom en staat op de Maasvlakte. De turbine wordt uitvoerig getest door TNO terwijl hij al stroom opwekt. TNO geeft aan dat de Haliade-X een voorproefje is op wat gaat komen. Met de nieuwe reuzeturbines worden de grenzen opnieuw verlegd. Ingenieurs zijn druk bezig met het bedenken van een slim ontwerp voor de optimale aerodynamica.
Test op ware grootte
Straks bij Wieringerwerf gaat duidelijk worden of de slim ontworpen wieken ook werken. Hier komt een testinstallatie op ware grootte. De wieken worden op een echte rotor gezet, zodat onderzoekers kunnen testen of de rotor de vrijgekomen krachten aankan op het moment dat de reusachtige wieken gaan draaien. Om aan de energievraag na de energietransitie te kunnen voldoen, zijn grote windturbines in de Noordzee onmisbaar voor landen als Nederland en Groot-Brittannië. Het is de ambitie om met dit experiment de juiste turbines door te ontwikkelen die over een jaar of vijf in de Noordzee staan. Momenteel zijn er plannen voor gigantische windparken: Ten noorden van de Waddeneilanden, Windpark Hollandse Kust West en IJmuiden Ver. Waar in 2018 nog 1 Gigawatt (GW) van alle energie afkomstig was uit windparken, moet dat in 2030 11,5 GW zijn. Ook wordt er ingezet op natuurversterking met windenergie op de Noordzee.