Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema voor bedrijven. Een veelgebruikte meetlat voor het duurzaamheidsgehalte van een bedrijfspand is BREEAM. Een hoge BREEAM-score staat garant voor een groen imago, een betere toekomstbestendigheid, en een waardeverhoging van het pand. Veel voordelen dus! In dit artikel leggen we je uit wat BREEAM-certificering is en hoe zonnepanelen hierbij een rol spelen.
BREEAM-certificering
‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ (BREEAM) is een internationaal keurmerk dat in de meeste Europese landen wordt gebruikt. De Nederlandse versie heet BREEAM-NL en is opgericht door het ‘Dutch Green Building Council’ (DGBC). BREEAM schaalt gebouwen in op duurzaamheid en gebruikt hier, van laag naar hoog, vijf scores voor: ‘Pass’ (één ster), ‘Good’ (twee sterren), ‘Very Good’ (drie sterren), ‘Excellent’ (vier sterren), en ‘Outstanding’ (vijf sterren). De scores zijn gebaseerd op negen duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, afval, landgebruik en ecologie, materialen en vervuiling. Als op al deze onderwerpen hoog gescoord wordt, krijgt het pand een totaalscore van meer dan 85%. Het resultaat: Een BREEAM-score van 5 sterren.
Zonnepanelen en BREEAM
Vanaf 2023 moeten alle kantoren groter dan 100m2 energielabel C te hebben. Het BREEAM-keurmerk heeft deze eis geïntegreerd en merkt alleen panden met energielabel C of hoger als duurzaam aan. Deze bepalen de uiteindelijke score van het pand. 1 van de dingen die de score behoorlijk beïnvloedt, is een zonnestroominstallatie. Die stelt het bedrijf namelijk in staat in zijn eigen energiebehoefte te voorzien. Bij vrijwel alle BREEAM-gecertificeerde panden liggen er honderden of duizenden zonnepanelen op het dak. Hiermee lijkt een zonnestroominstallatie cruciaal voor een duurzaam pand. Ga jij ook voor duurzaam?
Bij Zonnestroom Nederland helpen we je om je ambities waar te maken. Bij ons sla je 2 vliegen in 1 klap: een uitstekende, duurzame businesscase én naleving van de wettelijke verplichtingen. Vraag gerust vrijblijvend een adviesrapport op maat aan. Op zoek naar meer kennis over zakelijke zonnepanelen? Bekijk dan onze kennisbank.