Mevrouw Freya Van den Bossche, federaal minister van Leefmilieu, Consumentenzaken en Duurzame Ontwikkeling, overhandigde deze prijs op 16 december aan Gedelegeerd Bestuurder Thomas Leysen en Tom Beamish, Executive Director van de Bulgaarse activiteiten van Umicore tijdens de uitreikingsceremonie georganiseerd door de Belgische Werkgeversorganisaties in Brussel.

Na de overname van de Bulgaarse kopersmelter in Pirdop in 1997, verbond Umicore zich ertoe de sanering van de verontreinigde site te beheren en uit te voeren voor rekening van de Bulgaarse regering. De saneringsoperatie werd door de Wereldbank gefinancierd ; ze werd met succes voltooid in 2003 en heeft de milieuschade opgelopen tussen 1957 en 1997 onder controle gebracht of zelfs volledig hersteld.

De jury bestond uit experten van academische en wetenschappelijke instellingen evenals van de federale en deelregeringen in België. Het Umicore Med-project werd gelauwerd als beste voorbeeld van een omvangrijk leefmilieusaneringsproject – waaraan ook een belangrijk sociaal aspect gekoppeld is – dat tot stand kwam dankzij samenwerking tussen internationale partners waaronder de Bulgaarse regering, een privé-onderneming en de Wereldbank.

Umicore beschouwt deze onderscheiding als een erkenning voor al diegenen die bijgedragen hebben tot het succesvolle leefmilieusaneringsproject in de Bulgaarse vestiging van Umicore en tot de positieve relaties met de plaatselijke gemeenschappen.