In september start KPN met een proef om glasvezelnetwerk aan te leggen vervaardigd van 90% gerecycled plastic. Voor de fabricage van de buis waar de glasvezelkabel in gaat is dan nog maar 10% nieuw plastic nodig. KPN is het eerste telecombedrijf in Europa dat hiermee experimenteert.
De aanleg is duurzamer door het gebruik van een innovatieve 4,5 mm kabel in een 10 mm buis in plaats van de conventionele 6 mm kabel in een 14 mm buis. Hierdoor wordt het volume aan gebruikte plastics met ca. 50% teruggebracht. Omdat de kabel en buis ook dunner zijn past er meer van op een haspel. Hierdoor neemt het aantal houten haspels af met 70%. Dat betekent dat er ca. 6 volle vrachttransporten minder nodig zijn om de geselecteerde 11.000 aansluitingen te realiseren. Per aansluiting komt dat neer op een besparing die te vergelijken valt met 760 plastic draagtassen.
Joost Steltenpool, bij KPN verantwoordelijk voor het glasvezelnetwerk: “KPN zet zich al jaren in voor duurzaamheid en samen met partners onderzoeken we hoe we sneller, duurzamer en met minder overlast glasvezel kunnen aanleggen. Onze ambitie is niet alleen om zo veel mogelijk mensen van supersnel internet te voorzien, we willen dat ook op een duurzame manier doen. Dat willen onze klanten ook. Deze nieuwe ontwikkeling draagt daar weer een steentje aan bij. ”
Erik van den Oever, commercieel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het concept van Prysmian Group, “Door de kleinere en flexibelere kabels en buizen worden de vaak volle kabeltracés minder belast. Bovendien zijn ze makkelijker te installeren en reservebuizen kunnen hergebruikt worden. “
Deze innovatie is ontwikkeld en wordt getest in samenwerking met KPN partners Allinq, Van Gelder Telecom, Prysmian Group en VolkerWessels Telecom. Het gaat om een proef in Buitenpost (Friesland) en Nijmegen Dukenburg. Bij positief resultaat zal deze innovatie vrijgegeven worden voor meer projecten van glasvezelaanleg van KPN.
Glas uitrol ambitie
KPN heeft de ambitie om eind 2021 meer dan 40% van de Nederlandse huishoudens van glasvezel te voorzien. Nu zijn ongeveer 2,6 miljoen huishoudens (32%) aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN. Dat doet KPN door zelf op grote schaal glasvezelnetwerken aan te leggen en waar mogelijk samen te werken met partijen die ook willen aanleggen.
Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg nauwelijks tot geen snelheid. Glasvezel springt daarbij ook zuiniger om met energie.
De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden met glasvezel mogelijk.
KPN behoort tot één van de meest groene bedrijven ter wereld en is continu op zoek naar mogelijkheden om zijn verregaande milieudoelstellingen waar te maken.