Het kabinet heeft op 28 november besloten het businessplan dat NIDO samen met het Kennisnetwerk Systeeminnovatie (KSI) heeft ingediend in het kader van de BSIK-regeling, niet te honoreren. Alleen het wetenschappelijke werk van KSI krijgt nog een nieuwe kans. Het is betreurenswaardig dat het kabinet op deze manier een belangrijk beleidsinstrument voor de langere termijn duurzame ontwikkeling terzijde schuift nog voordat het een reële kans heeft gehad. NIDO is opgericht om sprongen (-transities’) in duurzaamheid te realiseren. Het gezamenlijke businessplan van NIDO en KSI was gericht op het combineren van praktijkervaringen in transitieprogramma’s met wetenschappelijke inzichten in systeeminnovaties. Dit is van groot belang voor het opbouwen van een duurzame samenleving, zoals bekend een kwestie van lange adem.

NIDO is bewust gevestigd in Leeuwarden om bij te dragen aan de structuurversterking van het Noorden. Door de afwijzing komen ook de afspraken die hierover zijn gemaakt in het kader van de Langman-akkoorden in gevaar.

NIDO heeft nu een alternatief uitgewerkt, dat de continuïteit van het door NIDO ontwikkelde gedachtegoed en de opgebouwde expertise waarborgt. Dit plan kan tegen geringere kosten worden uitgevoerd. NIDO heeft een beroep gedaan op de bij haar oprichting betrokken ministeries, VROM en EZ, het plan te steunen.
In dit plan worden de sterkten en competenties van NIDO resultaatgericht ingezet voor het stimuleren van transities en voor ‘duurzame daadkracht’. De voor innovatie zo noodzakelijke verbinding tussen transitiewetenschap en de diverse toepassingen daarvan wordt verder ontwikkeld. Tevens wordt synergie bewerkstelligd tussen de verschillende transities, die volgens het Vierde Nationaal Milieubeleidsplan NMP4 nodig zijn. Dit zal de effectiviteit van de daar ingezette middelen verhogen. De overdracht van de werkzaamheden aan organisaties zoals TNO, die in 2008 was voorzien, zal versneld worden ingezet. NIDO zal zich blijven inspannen om de opgebouwde kennis en competenties te laten renderen voor innovaties die bijdragen aan duurzaamheid.