Het minisymposium wordt geopend door burgemeester I. Opstelten van Rotterdam. Hij zal dan de door het Programma Veelkleurige Stad ontwikkelde kennis over diversiteitbeleid overhandigen aan het Rotterdamse bedrijfsleven vertegenwoordigd door de vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel mevrouw mr. W.L. Gillis-Burleson, in de vorm van een serie boekjes. Het minisymposium begint om 12.30 uur met een lunch. Het inhoudelijk programma begint om 14.00 uur.
Het minisymposium is tevens de afsluiting van het Programma Veelkleurige Stad. Dat ontwikkelde de afgelopen vier jaar concepten en instrumenten voor diversiteitbeleid. Deze zijn nu vastgelegd in de serie ‘Good Practices Diversiteitbeleid Gemeente Rotterdam’. De serie laat zien hoe organisaties moeten veranderen om optimaal te kunnen presenteren in een veranderende samenleving en biedt daartoe een aantal instrumenten. De overhandiging aan het Rotterdamse bedrijfsleven is tevens een uitnodiging van het stadsbestuur aan het Rotterdamse bedrijfsleven de diversiteit van de Rotterdamse samenleving ook in economische zin te benutten.
Tijdens het minisymposium gaan decisionmakers uit het Rotterdamse bedrijfsleven in gesprek over vragen als: ‘Hoe ontwikkel je succesvolle relaties en netwerken in een omgeving waarin diversiteit de norm is? Wat betekent dat voor de identiteit, de producten en het imago van de organisatie? Hoe zorg ik dat mijn organisatie relevant blijft voor nieuwe groepen klanten en werknemers? De discussies staan onder leiding van Paul Rosenmöller. Sprekers zijn dr. Ir. Hubert Rampersad, directeur QM-consulting; Yolanda Eijgenstein, directeur ‘Why Company?’ en drs. Jake Blok, directeur Geniepark Consulting b.v.
Het Programma Veelkleurige Stad kreeg in 1998 van het toenmalige College de opdracht mee om een antwoord te formuleren op de vraag hoe de toenemende diversiteit van de Rotterdamse samenleving ook benut zou kunnen worden voor sociale, economische en culturele ontwikkeling. Dit heeft o.a. geresulteerd in het managementconcept Rotterdam DiverCity dat zowel voor profit- als overheidsorganisaties toepasbaar is. Twee van de boekjes uit de serie ‘Good Practices Diversiteitbeleid Gemeente Rotterdam’ zullen ook gepubliceerd worden in de Verenigde Staten.