Werknemers hebben richtlijnen, een visie en een prikkel nodig om de gewenste doelen te bereiken. Statements als ‘Wij streven naar een duurzame organisatie’ of ‘ Verantwoord ondernemen is belangrijk voor ons’ zijn inhoudsloos als hier geen meetbare doelen en gerichte activiteiten op volgen. Hoe hoog de duurzaamheidsvlag ook wordt gehesen, het personeel wordt doorgaans toch vooral afgerekend op de financiële resultaten.

Maar wat kan je van werknemers verwachten wanneer je als leiding verzuimt de juiste instrumenten aan te reiken? De organisatie geeft zo het bericht af dat verantwoord ondernemen er toch niet wezenlijk toe doet. Het is dan ook weinig verbazingwekkend dat minder dan twee procent van de Europese fondsen verantwoord investeert en dat nog zo weinig bedrijven een duurzaamheidsjaarverslag hebben.

Alleen als het topmanagement dezelfde energie en het geld dat nu in bijvoorbeeld productontwikkeling of imagebuilding wordt gestoken in duurzaam ondernemen zou stoppen, is verantwoord ondernemen duurzaam.

Robert Rubinstein

Robert Rubinstein is oprichter en directeur van Brooklyn Bridge en organisator van de internationale TBLI Conference.