De zogenaamde Strategy Sustainability Scan genereert na de beantwoording van 8 vragen de meest adequate strategische oriëntatie en context. Op basis van een beoordeling van externe factoren, belangrijkste uitdagingen en knelpunten, percepties en waarden presenteert de scan een tekst waarin een betekenisvolle definitie van MVO en DO wordt gegeven en hoe deze binnen organisaties op coherente wijze worden vormgegeven. Hierin komen onder meer leiderschap, bestuursstructuur, vermogensontwikkeling, dominante interventies, relatie met stakeholders en controle punten aan de orde.

De strategieën zijn gericht op het nastreven van hetzij een effectieve, efficiënte, flexibele en creatieve organisatie, waarbij geldt dat de meeste organisaties weldra ervaren dat de focus verspringt naar een steeds volgende oriëntatie waardoor een ritme ontstaat en een gevarieerde vermogensontwikkeling die de performance ondersteunen. Deze strategieën nemen in elke context (=ontwikkelingsfase) verschillende gedaanten aan, waardoor een pluriform beeld ontstaat van organisaties, en een geschakeerd scala aan CS en CR implementaties.

De scan laat de diverse mogelijkheden en uitdagingen die CS en CR organisaties bieden zien. Zij vormt daarmee een goede informatiebron voor kleine en grote organisaties die kennis willen nemen van MVO en DO, het eigen beleid willen toetsten of de consequenties van een mogelijke ontwikkeling willen verkennen.

De European Corporate Sustainability Framework – ECSF – is geïnitieerd vanuit en wordt gecoördineerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam.