De basis van het onderzoek, uitgevoerd door de Europese koepel van consumentenorganisaties, zijn vragenlijsten en een expert judgement. Een aantal bedrijven heeft niet gereageerd op de vragenlijsten. De Consumentenbond heeft de bedrijven opnieuw benaderd in Nederland en allemaal gevraagd deze alsnog in te vullen. De resultaten hiervan zullen nog worden verwerkt. Bedrijven die blijvend geen antwoord verstrekken zullen op de lijst van zwijgzame bedrijven worden geplaatst.

Volgens het NRC van 2 juni jl. is Nike woedend op de Consumentenbond omdat zij als gevolg van een rechtzaak in de VS geen informatie mag verstrekken. Dit was bekend bij de Consumentenbond.

Wat is het resultaat?

Er zijn geen gymschoenen aan te wijzen die onder omstandigheden worden geproduceerd zoals die zijn vastgelegd in internationale verdragen. Met name in de uitbestedingsketen is het onduidelijk hoe er geproduceerd wordt en op welke manier er verbeteringen worden aangebracht. De vakbonden en anderen die al jaren ervaring hebben met het monitoren van de productieomstandigheden in deze sector roepen consumenten op de producten niet te boycotten. Zij adviseren de schoenen te kopen die u mooi vindt of betaalbaar, maar de fabrikant wel te laten weten dat u vindt dat het beter moet. Wij willen lezers van onze gids ook oproepen om dit te doen.

Wat kunt u doen?

Hiertoe heeft de Consumentenbond op haar website standaardteksten opgenomen – opgesteld op basis van de onderzoeksuitkomsten – die onze lezers kunnen gebruiken.

In het onderzoek zijn 7 fabrikanten van joggingschoenen opgenomen. Per bedrijf is een profiel opgesteld voor de kaartenactie gebaseerd op de beschikbare MVO-profielen (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) van ‘Stock at Stake’. Van elk bedrijf wordt de contactmogelijkheid voor consumenten gegeven, bij voorkeur een emailadres en anders een servicelijn.