Wanneer je als gedeputeerde Circulaire Economie leest dat de wereld op dit moment minder circulair is dan in 2019 maakt mij dat strijdbaarder (volgens het World Economic Forum Davos is het op dit moment 8.6%, terwijl dit in 2019 nog 9.1% was).
Kom op, schouders eronder! Want niets doen is wat mij betreft geen optie. Onze economie moet een draai maken, een circulaire draai. De huidige bronnen van grondstoffen raken leeg, de grondstoffen van morgen zitten in de producten van vandaag.
Het kenmerk van circulaire economie is het zo lang mogelijk beschikbaar houden van wat we hebben. Materialen en spullen (her)gebruiken we in de ideale wereld daarom zo lang mogelijk en grondstoffen worden gewonnen uit afgedankte materialen. Veel mensen vragen wat de invloed van de provincie kan zijn in deze transitie. Hoever rijkt onze invloed? Wat mij betreft kan die invloed heel groot zijn en is deze tweeledig.
Iedereen kent de term ‘een beter milieu begint bij jezelf’ vast nog wel. Helderder wordt die boodschap niet. Als provincie hebben wij dan ook een voorbeeldfunctie en kijken voortdurend naar onze eigen organisatie. Bijvoorbeeld in onze rol als eigenaar en opdrachtgever van de provinciale (water)wegen en bruggen. Onder het motto ‘gewoon doen’!, krijgen maatregelen om de duurzaamheid te verbeteren, vanaf nu een vaste plaats in infrastructuurprojecten. Van onderhoud tot vervanging tot nieuwe infrastructuur.
De circulariteit vind je bijvoorbeeld binnenkort zelfs terug in de pekel die we gebruiken bij het strooien. Deze pekel (grasstogrit) wordt geproduceerd uit bermgras dat langs onze wegen groeit. Zelf kijk ik erg uit naar de vernieuwde Cruquiusbrug richting Heemstede. De nieuwe brug wordt energieneutraal, circulair en zo onderhoudsarm mogelijk gebouwd.
De andere kant van onze invloed zit hem in de manier waarop wij als provincie ondernemers steunen die de draai naar een circulaire bedrijfsvoering maken. Zo begeleiden we ondernemers in ons prachtige programma GO!-NH. Vorige week mocht ik nog getuige zijn van weer 16 initiatieven die na drie maanden intensieve begeleiding in het Go!-NH traject, hun circulaire producten en diensten presenteerden.
Ook zien wij een rol in het faciliteren en mede opzetten van belangrijke circulaire ketens om de kansen op hergebruik te vergroten. Eerder zetten we een keten voor sloophout op dat hergebruikt kan worden in de bouw. Wat prachtig dat dit initiatief is genomineerd voor de Circular Award Public.
Deze week is het de nationale Week van de Circulaire Economie. Als provincie vinden we het ontzettend belangrijk om hier aan mee te doen. Te laten zien wat er allemaal mogelijk is, van klein tot groot. Deze week gaat over de economie met en van de toekomst. En dat vraagt om een verandering.
Ik hoop dat deze Week van de Circulaire Economie iedereen in Nederland laat zien dat die verandering ook echt kan!
Zita Pels, gedeputeerde Circulaire Economie Provincie Noord-Holland
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van Provincie Noord-Holland